Compiler Trade Web Site
Idänkaupan Vineipalvelut
25.5.2004

Ignalinan toinen yksikkö sammuu joulukuussa
- jäljelle jäävä kattaa sähköntarpeen

Liettuan Ignalinan ydinvoimalan ykkösyksikkö on tarkoitus ajaa alas joulukuun vimeisenä päivä. Toimintaa edelleen jatkava kakkoyksikkö pystyy yksinään tyydyttämään 80 prosenttia Liettuan sähkön tarpeesta, mukaan lukien myös tälle vuodelle asetettu seitsemän miljardin kWh:n vientitavoite.

Liettuan ja EU:n välisen sopimuksen mukaan Ignalinan ydinvoimala lopettaa kokonaan toimintansa vuonna 2009. Laitos on toiminut toistaiseksi suuremmitta ongelmitta, mutta EU pitää voimalan kahta neuvostokaudelta olevaa reaktoria turvallisuusriskinä. Liettuassa on samalla noussut esiin ajatus uuden, nykyaikaisen ydinvoimalan rakentamisesta. Liettualla olisi hankkeeseen riittäviä teknologisia valmiuksia ja alaan erikoistunutta työvoimaa.

Energian vienti on Liettuan
kansantalouden kivijalka

Sähköenergian vienti on Liettuan kansantaloudelle suurin tulonlähde, jota ei haluttaisi menettää. Suurin sähkönostaja on tällä hetkellä venäläinen UES, joka toimittaa sähköä Kaliningradiin ja Valko-Venäjälle.

Liettualaisten mukaan uuteen ydinvoimalaan voisivat osallistua myös Latvia ja Viro. Latvia joutuu jo nyt tuomaan suuren osan tarvitsemastaan sähköstä.

Baltiassa on joka tapauksessa keskusteltu kansallisten energiayhtiöiden yhdistymisestä. Siten voitaisiin yhdistää voimavaroja kantaviin investointihankkeisiin ja estää toisaalta energiayhtiöiden joutuminen ulkomaisiin käsiin.

Liettualaiset haluavat mukaan
Estlink-kaapeliprojektiin

Eesti Energia, Latvenergo ja Lietuvos Energia ovat ensimmäisenä yhteishankkeena päättäneet osallistua Viron ja Suomen välisen merikaapelin rakentamiseen. Estlink-projektin suomalaisina neuvottelukumppaneina ovat Helsingin Energia ja Pohjolan Voima. Latvenergo ja Lietuvos Energia ovat jo ilmoittaneet valmiutensa enintään 25 prosentin investointiosuuteen. Estlinkin kustannusarvioksi on esitetty 110 miljoonaa euroa.

Idänkaupan Vientipalvelut 5/2004


Muut uutiset

Uutisarkisto 1998-

 TERMS & CONDITIONS / KÄYTTÖOIKEUDET. © Oy Compiler Ab. All rights reserved.