Compiler Trade Web Site
Idänkaupan Vineipalvelut
vientipalvelut
uutisia
tutkimuksia
oalvelut ja yritykset
visioita näkmyksiä
Eastern European Markets
business news
Russia
Estonia
Latvia
Lithuania
Poland
Trade StationFinland
Business Finland
Trade Service Companies

15.6.2010

Ukraina tavoittelee vapaakauppasopimusta Efta-maiden kanssa

Ukrainan presidentinvaihdoksen jälkeen tapahtunut Venäjän taloudellinen lähentyminen ei ole toistaiseksi motivoinut Ukrainaa liittymään kolmen suuren IVY-maan tulliliittoon. Ukrainan johto on perustellut haluttomuuttaan sillä, että maa on jo entuudestaan WTO:n jäsen ja samanaikainen tulliliittoon kuuluminen aiheuttaisi teknisiä ongelmia ulkomaankauppaan.

Ukraina ei toisaalta halua jäädä eristyksiin EU:n ja IVY:n tulliliiton ulkopuolisena maana, vaan hakee nykyisessä tilanteessa muita kauppapoliittisia kumppanuuksia.

Ukraina onkin omasta mielestään edennyt pitkälle neuvotteluissa, jotka koskevat vapaatalousalueen muodostamista Efta-maiden, eli Norjan, Islannin, Sveitsin, ja Liechtensteinin kanssa.

Eftaan integroituminen voi tuntua oudolta ajatukselta, mutta toisaalta on pidettävä mielessä Ukrainan kapasiteetti toimittaa Efta-maille elintarvikkeita ja metalliraaka-aineita.

Ukraina on myös löytänyt lähempää luontaisen kumppanin itselleen. Mustanmeren alueella taloudellisesti merkittävä Turkki soveltuisi Ukrainalle erinomaiseksi suosituimmuusaseman omaavaksi kauppakumppaniksi. Maiden väliset neuvottelut onkin tarkoitus aloittaa aivan lähiaikoina

Idänkaupan Vientipalvelut 5-6.2010. Sisältö.

pdf-versio


Muuta Compiler -uutisipalvelua
Idänkaupan Vientipalvelut -verkkolehti
Idänkaupan Vientipalvelut Arkisto 2001-
Compiler News -uutispalvelu
Compiler eNews -uutismuistio (Pyydä näytenumero mail@compiler.fi)
Uutisarkisto 1998-