Compiler Trade Web Site
Idänkaupan Vineipalvelut
vientipalvelut
uutisia
tutkimuksia
oalvelut ja yritykset
visioita näkmyksiä
Eastern European Markets
business news
Russia
Estonia
Latvia
Lithuania
Poland
Trade StationFinland
Business Finland
Trade Service Companies

15.6.2010

Ukraina hakee rahaa lännestä – Venäjältä pikaluotto

Ukrainan valtionbudjetin vaje oli tammi-toukokuussa 1,4 prosenttia. Pääministeri Mykola Aazarovin mukaan keskuspankin valuuttareservit kasvoivat tänä aikana kaksi miljardia dollaria ja valtion velka on saatu turvalliselle tasolle.

Dragon Capitalin Ukrainan makrokatsauksen mukaan ulkomaisia luotonantajia kiinnostaa kuitenkin Ukrainan valtiontalouden kokonaisvaje, joka on tänä vuonna saatava puristettua 6,0 prosenttiin bruttokansantuotteesta. Kokonaisvajelaskelmassa ovat budjetin ohella mukana myös valtion eläkerahasto sekä kaasuyhtiö Naftogaz Ukrainyn aiheuttamat taloudelliset rasitteet.

Kansainvälinen valuuttarahasto IMF on jo aiemmin tukenut Ukrainan valtiontaloutta valmiusluotolla, jonka maksuohjelma kuitenkin keskeytettiin viime vuoden lopulla, presidentinvaalien alla. Nyt Ukrainan hallitus toivoo IMF:n myöntävän maalle uuden, suuruudeltaan vähintään 12 miljardin dollarin valmiusluoton.

IMF on kuitenkin lykännyt lähetystönsä Kiovaan tuloa, koska rahasto epäilee Ukrainan budjetissa olevan piilotettua alijäämää. IMF ei liioin ole tyytyväinen maan hallituksen lupaamiin budjettipoliittisiin ratkaisuihin.

Tilanteessa, jossa seuraavan neuvottelukierroksen ajankohta on IMF:n kanssa vielä sopimatta Ukrainalle on äkillisesti löytynyt muuta rahoitusta. Julkisuuteen tulleiden tietojen mukaan Venäjän valtion omistama VTB Bank olisi myöntänyt Ukrainalle kahden miljardin dollarin luoton budjettivajeen paikkaamiseen. Laina on kuitenkin hyvin lyhytaikainen, sillä sen lyhennysaika on kuusi kuukautta.

Ukrainan johto pitää ilmeisesti tilannetta otollisena, sillä pääministerin mukaan valtio suunnittelee laskevansa liikkeelle eurobondilainan, joka suotuisissa markkinaolosuhteissa voisi tuottaa 1,3 miljardia dollaria.

IMF:n ohella Ukraina voisi saada rahoitusta myös EU:lta, sillä Euroopan parlamentti hyväksyi toukokuussa 500 miljoonan euron valmiusluoton käytettäväksi talouskriisin torjuntaan. Laina maksettaisiin erissä 30 kuukauden aikana ja laina-aika olisi 15 vuotta.

Kuitenkin myös tässä tapauksessa luoton lopullinen vahvistaminen edellyttää Ukrainan talouden vakautumista ja näyttöjä talousuudistuksista.

Idänkaupan Vientipalvelut 5-6.2010. Sisältö.

pdf-versio


Muuta Compiler -uutisipalvelua
Idänkaupan Vientipalvelut -verkkolehti
Idänkaupan Vientipalvelut Arkisto 2001-
Compiler News -uutispalvelu
Compiler eNews -uutismuistio (Pyydä näytenumero mail@compiler.fi)
Uutisarkisto 1998-