Compiler Trade Web Site
Idänkaupan Vineipalvelut
vientipalvelut
uutisia
tutkimuksia
oalvelut ja yritykset
visioita näkmyksiä
Eastern European Markets
business news
Russia
Estonia
Latvia
Lithuania
Poland
Trade StationFinland
Business Finland
Trade Service Companies
17.6.2005

Valko-Venäjä miellyttää venäläisiä
- Latvia epäsuosituin maa

Juri Levada -tutkimuslaitos tutki toukokuun puolivälissä perusvenäläisten asenteita ja tunteita eri valtioita kohtaan. Vastaajia pyydettiin nimeämään Venäjän ystävyys- ja liittolaisvaltiot ja vastaavasti Venäjään vihamielisesti suhtautuvat maat.

Ystävällismielisten maiden kärkeen venäläiset nostivat Valko-Venäjän 45 prosentin kannatuksellaan. Kymmenen suosikkimaan joukkoon kelpuutettiin lisäksi Saksa (23 %), Kazakstan (20 %), Ukraina (17 %), Intia (16 %), Ranska (13 %), Kiina (12 %), Yhdysvallat (11 %), Bulgaria (11 %) ja Armenia (9 %).

Suomi selvisi kyselyssä yhdeksän prosentin kannatuksella jaetulle 11. sijalle yhdessä Italian kanssa.

Latvia oli venäläisten mielestä vihamielisin maa. Latvian nimesi 49 prosenttia mielipidetutkimukseen vastanneista, mutta epäsuosio painottui kaikkiin Baltian maihin. Liettuan nimesi kielteisessä mielessä 42 prosenttia ja Viron 32 prosenttia.

Muita venäläisten erityisen vihamieliseksi kokemia maita olivat Geor-gia (28 %), Yhdysvallat (23 %), Ukraina (13 %), Afganistan (12 %), Irak (10 %) sekä Japani ja Iran, kumpikin kuuden prosentin ääniosuudella.

Suomi ei kuulu suosikkeihin
- vihamiehiäkään emme ole

Vaikka tavalliset venäläiset eivät kelpuuttaneet Suomea suosikkimaidensa pääjoukkoon, eivät he nähneet meissä liioin mitään vihamielistäkään. Kahdenkymmenen vihamieliseksi katsotun maan viimeisimpänä oli vaatimattomalla kahden prosentin osuudella suurin ystävämaa Valko-Venäjä. Suomea ei edes näin harva pitänyt pahana.

Kansojen välistä vihaa ja rakkautta on tutkijoiden toimesta selvitelty Euroopassa jo kauan. Tänä päivänä tuloksilla ei ole pelkästään poliittista merkitystä, vaan eri valtioihin liittyvät tunteet heijastuvat myös niitä edustaviin yrityksiin ja tuotteisiin.

Idänkaupan Vientipalvelut 5-6.2005

Idänkaupan Vientipalvelut. Arkisto.


• Muut uutiset

• Uutisarkisto 1998-

 TERMS & CONDITIONS / KÄYTTÖOIKEUDET. © Oy Compiler Ab. All rights reserved.