Compiler Trade Web Site
Idänkaupan Vineipalvelut
vientipalvelut
uutisia
tutkimuksia
oalvelut ja yritykset
visioita näkmyksiä
Eastern European Markets
business news
Russia
Estonia
Latvia
Lithuania
Poland
Trade StationFinland
Business Finland
Trade Service Companies
17.6.2005

Venäjän WTO-kierroksella jäljellä
enää neljä tärkeätä maata

Venäjä pyrkii edelleen saamaan tämän vuoden aikana päätökseen WTO-jäsenyyttä koskevat neuvottelunsa. Venäjä on jo hoitanut kahdenkeskiset neuvottelut maaryhmän kanssa, jolla on noin 85 prosentin osuus Venäjän ulkomaankaupasta. Parhaillaan ovat loppuvaiheessa Kanadan kanssa käytävät neuvottelut ja seuraavaksi ovat suurista talousmaista jäljellä enää Yhdysvallat, Australia ja Brasilia.

RosBusinessConsultingin WTO-katsauksen mukaan Venäjän pääneuvottelija Maxim Medvedkov haluaa ehdottomasti saada neuvottelut päätökseen, sillä viivyttely vain nostaa pääsylipun hintaa. Ukraina ja muut uudet jäsenet muuttavat heti ensi vuoden puolella Venäjän asemaa.

Medvedkovin mukaan WTO-tavoitteet ovat Venäjällä itsestään selvät. Yli puolet maan väestöstä kannattaa jäsenyyttä, eikä mikään talouselämän sektori vastusta jäsenyyshanketta.

RosBusinessConsultingin mukaan talouselämässä on kuitenkin selvää epätietoisuutta siitä, mitä myönteisiä ja kielteisiä vaikutuksia jäsenyydellä loppujen lopuksi voisi olla. Arvostelua on herättänyt muun muassa se, että etuja on todisteltu kauppajärjestöön aikaisemmin liittyneiden maiden talouskasvun vauhdittumisella ja ulkomaisten investointien kasvulla. Nämä luvuthan eivät sinänsä takaa, että Venäjällä päästäisiin samoihin tuloksiin.

Moskovan pormestari Juri Luzhkov totesi huhtikuussa, että WTO-jäsenyyden takana on enemmän poliittista kunnianhimoa kuin taloudellista ajattelua. Pormestari varoittikin, että Venäjällä on useita taloussektoreita, jotka ovat kilpailukyvyttömiä uudessa tilanteessa.

Toukokuun lopussa talousministeriö päättikin julistaa tarjouskilpailun tutkimuksesta, joka vielä nopeasti selvittäisi WTO-jäsenyyden vaikutuksia heikoimmassa lähtöasemassa olevilla aloilla. RosBusinessConsultingin käyttämien kommentaattoreiden mukaan tutkimus olisi pitänyt tehdä jo aikaisemmin, sillä nyt tulokset eivät enää vaikuta mihinkään.

Idänkaupan Vientipalvelut 5-6.2005

Idänkaupan Vientipalvelut. Arkisto.


• Muut uutiset

• Uutisarkisto 1998-

 TERMS & CONDITIONS / KÄYTTÖOIKEUDET. © Oy Compiler Ab. All rights reserved.