Compiler Trade Web Site
Idänkaupan Vineipalvelut
vientipalvelut
uutisia
tutkimuksia
oalvelut ja yritykset
visioita näkmyksiä
Eastern European Markets
business news
Russia
Estonia
Latvia
Lithuania
Poland
Trade StationFinland
Business Finland
Trade Service Companies

27.4.2009

Taantuma iski teollisuuteen

Venäjän bruttokansantuotteen supistuessa tammi-maaliskuussa 9,5 prosenttia otti maan teollisuustuotanto vielä enemmän takapakkia. Rosstatin julkistamien tilastojen perusteella koko teollisuustuotanto laski vuositasolla 14,3 prosenttia.

Venäjälle erityisen tärkeä mineraaliraaka-aineiden tuotanto supistui kuitenkin vain 3,8 prosenttia edellisvuotisesta. Jalostavan teollisuuden sektorilla pudotus oli sen sijaan 20,8 prosenttia.

Raaka-aineiden kohdalla parhaiten pintansa piti öljyntuotanto, joka jäi vuoden takaisesta vain 1,3 prosenttia. Maakaasun tuotanto supistui jo tuntuvasti enemmän; se oli 14,7 prosenttia edellisvuotista pienempi.

Kivihiilen ja rautamalmin tuotannossa tulokset jäivät vieläkin heikommiksi. Hiilen pudotus oli 18,7 prosenttia ja malmin peräti 26,9 prosenttia.

Teollisuuden taantuminen ei kuitenkaan supistanut pahemmin energiasektorin toimintaa. Sähköntuotanto supistui vuositasolla 5,7 prosenttia ja lämpöenergian tuotannossa vähennys jäi 2,4 prosenttiin.

Öljyjalostustoiminnassa selvittiin yhtälailla melko vähäisin menetyksin. Perusjalostuksen volyymi laski 2,5 prosenttia, dieselpolttoaineen jalostuksen 2,7 prosenttia ja bensiinintuotanto jopa kasvoi 1,9 prosenttia edellisvuotiseen verrattuna.

Metalli perusteollisuudessa levyteräksen tuotanto laski 29,6 prosenttia ja teräsputkien valmistuksessa pudotus oli lähes sama, 29,7 prosenttia.

Venäjän koko teollisuustuotannon suurin murheenkryyni oli kuitenkin autonvalmistus. Henkilöautojen tuotanto romahti 62,9 prosenttia, bussien 69,2 prosenttia ja kuorma-autojen hurjat 75,4 prosenttia

Idänkaupan Vientipalvelut 4/2009. Sisältö.

pdf-versio


• Idänkaupan Vientipalvelut -verkkolehti
• Idänkaupan Vientipalvelut
Arkisto 2001-
• Compiler News -uutispalvelu
Compiler eNews -uutismuistio (tilattava)
• Uutisarkisto 1998-