Compiler Trade Web Site
Idänkaupan Vineipalvelut
vientipalvelut
uutisia
tutkimuksia
oalvelut ja yritykset
visioita näkmyksiä
Eastern European Markets
business news
Russia
Estonia
Latvia
Lithuania
Poland
Trade StationFinland
Business Finland
Trade Service Companies

27.3.2009

Ruplan arvo kärsinyt raaka-aineiden hintakehityksestä

Raakaöljyn hinta on laskenut yli 70 % huipustaan ja joidenkin muiden raaka-aineiden hintojen muutokset ovat olleet tätäkin suurempia. Moni raaka-aineita tuottava maa on viennissään riippuvainen yhdestä tai kahdesta raaka-aineesta, joten hintojen muutoksilla on ollut selvästi heikentävää vaikutusta niiden valuuttakursseihin viimeisten kuukausien aikana.

Jotkut maat kuten Australia ja Norja ovat sallineet valuuttansa heikentyä pyrkimättä vaikuttamaan sen arvoon, mutta esimerkiksi Venäjän keskuspankki hidasti ruplan ulkoisen arvon heikkenemistä usean kuukauden ajan. Kazakstan joutui puolestaan devalvoimaan valuuttansa helmikuun alussa.

Venäjän rupla on heikentynyt selvästi enemmän kuin esimerkiksi Norjan ja Kazakstanin valuutat, vaikka näidenkin maiden viennistä suurin osa koostuu energiasta. On kuitenkin huomattava, että Venäjän inflaatio on selvästi esimerkiksi Norjan inflaatiota nopeampaa, mikä sinänsä edellyttääkin heikompaa valuuttakurssia. Viime aikoina ruplan ulkoinen arvo näyttää kuitenkin vakiintuneen, eikä Venäjän keskuspankin ole tarvinnut juurikaan intervenoida valuuttamarkkinoilla.

Lähde: Suomen Pankki. BOFIT Viikkokatsaus: toimittaja Seija Lainela (bofit@bof.fi)

Idänkaupan Vientipalvelut 3/2009. Sisältö.

pdf-versio


• Idänkaupan Vientipalvelut -verkkolehti
• Idänkaupan Vientipalvelut
Arkisto 2001-
• Compiler News -uutispalvelu
Compiler eNews -uutismuistio (tilattava)
• Uutisarkisto 1998-