Compiler Trade Web Site
Idänkaupan Vineipalvelut
vientipalvelut
uutisia
tutkimuksia
oalvelut ja yritykset
visioita näkmyksiä
Eastern European Markets
business news
Russia
Estonia
Latvia
Lithuania
Poland
Trade StationFinland
Business Finland
Trade Service Companies

27.3.2009

Sähkönsiirtoa Ukrainasta Liettuaan tuskin tänä vuonna

Valko-Venäjän valtiollisen energiayhtiön Belenergon mukaan ukrainalaisen sähkön siirtoa Valko-Venäjän kautta Liettuaan ei voida aloittaa vielä tänä vuonna, kertoo uutistoimisto Interfax.

Belenergo ei usko, että sähkönsiirron lykkääntymisestä aiheutuu Liettualle mitään suurempia ongelmia, koska Ignalinan voimalan vielä toiminnassa oleva reaktori sammutetaan vasta joulukuun 30. päivä.

Liettuan, Valko-Venäjän ja Ukrainan hallitukset neuvottelevat vielä sähkötoimituksista, sähkönsiirron teknisistä järjestelyistä ja siirtotariffeista. Tavoitteena on, että kaikki asiat saadaan sovittua hyvissä ajoin tämän vuoden puolella, jotta sähkönsiirto voidaan aloittaa heti vuoden 2011 alusta lähtien.

Valko-Venäjä tarvitsee sähköä myös omaan käyttöönsä, mutta se hankittaneen Venäjältä koska se on joka tapauksessa edullisempi ratkaisu kuin mitä ukrainalainen sähkö voisi parhaimmillaankin olla.

Sähkön transitosiirrolle on jo nyt olemassa tekniset edellytykset, mutta Valko-Venäjän sähköverkko tarvitsee parannustoimia täyden kapasiteetin saavuttamiseksi. Tästä syystä Valko-Venäjä joutuu korjaustöiden takia väliaikaisesti lisäämään venäläisen sähkön tuontia.

Liettuassa toivotaan Ukrainan sähkötoimitusten toteutumista, mutta valtiollinen sähköyhtiö on kaiken varalta aloittanut jo nyt neuvottelut vaihtoehtoisten sähköntoimittajien kanssa. Liettuassa on spekuloitu, että maa olisi varman päälle tehnyt sopimuksen venäläisen sähkön tuonnista. Lietuvos Energija on kuitenkin kiistänyt asian todeten, ettei sillä maahantuojana ole minkäänlaista sopimuspohjaa RAO Interin tai sen Liettuan tytäryhtiön kanssa.

Idänkaupan Vientipalvelut 3/2009. Sisältö.

pdf-versio


• Idänkaupan Vientipalvelut -verkkolehti
• Idänkaupan Vientipalvelut
Arkisto 2001-
• Compiler News -uutispalvelu
Compiler eNews -uutismuistio (tilattava)
• Uutisarkisto 1998-