Compiler Trade Web Site
Idänkaupan Vineipalvelut
vientipalvelut
uutisia
tutkimuksia
oalvelut ja yritykset
visioita näkmyksiä
Eastern European Markets
business news
Russia
Estonia
Latvia
Lithuania
Poland
Trade StationFinland
Business Finland
Trade Service Companies
11.3.2005

Liettualla hyvä vientivuosi 2004
Paras kasvu polttoaineiden, metallien ja kemiantuotteiden kaupassa

Liettuan ulkomaankauppa kehittyi viime vuonna myönteisesti, selviää valtion tilastoviraston laatimista yhteenvedoista. Vienti kasvoi vuositasolla 21 prosenttia ja tuonti 15,8 prosenttia. Muutamat teollisuudenalat ylsivät todella kovaan kasvuun vuonna 2004, mutta samat alat kasvattivat myös samalla raaka-aineiden ja puolivalmisteiden tuontiaan.

Esimerkiksi raakametallien vienti kasvoi 91,7 prosenttia, mutta vastaavasti lisääntyi raudan ja teräksen tuonti 72,1 prosentilla. Jalostettujen metallituotteiden viennin kasvu jäi vähäisemmäksi, mutta sekin nousi 67 prosenttiin.

Polttoaineiden tuotannossa Liettuan jalostusarvo oli korkeampi, sillä polttoaineiden viennin arvo kasvoi vuositasolla 50,1 prosenttia, kun taas sen tuonnissa tapahtui vain 25,8 prosentin lisäys. Polttoaineviennin hurja kasvu olikin Liettualle hyvä uutinen, koska jalostamotuotanto ja terminaalitoiminta on yksi sen talouden kivijaloista.

Kemianteollisuus puolestaan paransi vientiään 31,9 prosentin verran. Hyvään kasvuun pääsivät lisäksi elävän karjan ja karjataloustuotteiden, meijerituotteiden sekä kananmunien ja hunajan vientitoiminta.

EU-mailla oli edelleen hallitseva asema Liettuan ulkomaankaupassa. Koko viennistä 66 prosenttia suuntautui EU:n markkinoille ja tuonnissa jäsenmaiden osuus oli 63 prosenttia.

Vientimarkkinoilla menestyneitä liettualaisyrityksiä olivat esimerkiksi jääkaappien ja kylmäkalusteiden valmistaja Snaige, viihde-elektroniikan osavalmistaja Vilniaus Vingis, neulevalmistaja Sparta, huonrekaluvalmistaja Klaipedos Baldai, kalajalostaja Kraitene, tv-kuvaputkitehdas Ekranas, tekstiilivalmistaja Alytaus Tekstile sekä kuulu villakankaiden valmistaja Drobe.

Lopuksi on syytä mainita jalostamoyhtiö Mazeikiu Nafta, joka kolminkertaisti nettotuloksensa viime vuonna, vaikka Jukosin öljytoimituksissa ilmeni epävarmuutta.

Idänkaupan Vientipalvelut. Arkisto.


• Muut uutiset

• Uutisarkisto 1998-

 TERMS & CONDITIONS / KÄYTTÖOIKEUDET. © Oy Compiler Ab. All rights reserved.