Compiler Trade Web Site
Idänkaupan Vineipalvelut
vientipalvelut
uutisia
tutkimuksia
oalvelut ja yritykset
visioita näkmyksiä
Eastern European Markets
business news
Russia
Estonia
Latvia
Lithuania
Poland
Trade StationFinland
Business Finland
Trade Service Companies
11.3.2005

Suomi viidenneksi tärkein tuontimaa
Latvian ulkomaankauppa kasvoi tuntuvasti

Baltian maista Latvia julkisti ensimmäisenä koko vuotta 2004 koskevat ulkomaankauppatilastonsa. Ne laadittiin nyt ensimmäisen kerran EU:n Intrastat-järjestelmän mukaisesti.

Latvian tavaranvienti kasvoi viime vuonna 28,1 prosentilla arvon noustessa 2,1 miljardiin latiin. Tuonti oli edelleen selvästi vientiä suurempi ja oli arvoltaan 3,7 miljardia latia. Tuonnissa kasvu oli kuitenkin pienempi eli 25,2 prosenttia, mikä hieman paransi tuontivoittoista kauppatasetta.

Latvian tärkeimmät vientituotteet olivat puutavara ja puutuotteet, joiden osuus oli 30,5 prosenttia koko viennistä. Suurempia tavararyhmiä olivat lisäksi perusmetallit ja metallituotteet (14,2 %) sekä tekstiilit ja tekstiilituotteet (10,8 %).

Perusmetalleilla ja
metallituotteilla kova kysyntä

Suhteellisesti parhaaseen kasvuun päästiin perusmetallien ja metallituotteiden viennissä, mikä kasvoi 44,9 prosentilla. Lähelle samaa kasvua ylsi myös koneiden ja laitteiden vienti.

Viennissä EU-maiden osuus laski 76,9 prosenttiin oltuaan vuotta aikaisemmin 79,3 prosenttia. EU-markkinoille Latviasta vietiin pääasiassa puutavaraa ja puutuotteita sekä tekstiiliteollisuuden tuotteita.

IVY-alueen suhteellinen vientiosuus kasvoi nousten 11,5 prosenttiin edellisvuoden 9,8 prosentista. IVY-maihin latvialaiset veivät etupäässä koneita ja laitteita, sähkölaitteita, pakattuja elintarvikkeita ja nautintoaineita sekä kemiantuotteita. Latvian omassa tuonnissa painottuivat koneet ja laitteet, sähkölaitteet ja -tarvikkeet, mineraalituotteet sekä kuljetusvälineet.

Valtaosa tuonnista
tulee EU-maista

Tuonnissa EU-maiden osuus oli 75,1 prosenttia mikä vastasi tuontiosuutta vuonna 2003. EU:n alueelta maahan tuotiin lähinnä koneita ja laitteita, kuljetuskalustoa sekä kemiantuotteita.
Tuonti IVY-maista lisääntyi selvästi ja sen osuus nousi 16,7 prosenttiin. Idästä tuotiin Latviaan etenkin mineraalituotteita, perusmetalleja ja metallituotteita sekä puutavaraa ja puutuotteita,

Saksa tärkein
kauppakumppani

Latvian tärkeimmät kauppakumppanit olivat Saksa, Liettua ja Viro. Viennissä Suomi ei noussut kahdeksan tärkeimmät kohdemaan ryhmään, mutta tuontitilastossa sijoitus oli viides. Latviaan tuotiin meiltä viime vuonna 243 miljoonan latin arvosta tavaroita, eli tasan 10 prosenttia edellisvuotta enemmän. Suomen osuus Latvian kokonaistuonnista oli 6,5 prosenttia, mikä niukasti ylitti Ruotsin sijoituksen.

Idänkaupan Vientipalvelut 3.2005

Idänkaupan Vientipalvelut. Arkisto.


• Muut uutiset

• Uutisarkisto 1998-

 TERMS & CONDITIONS / KÄYTTÖOIKEUDET. © Oy Compiler Ab. All rights reserved.