Compiler Trade Web Site
Idänkaupan Vineipalvelut
vientipalvelut
uutisia
tutkimuksia
oalvelut ja yritykset
visioita näkmyksiä
Eastern European Markets
business news
Russia
Estonia
Latvia
Lithuania
Poland
Trade StationFinland
Business Finland
Trade Service Companies
11.3.2005

Venäjän talouskasvu vaatii tehdasteollisuuden vahvistumista

Venäjän talouskehityksen hidastuminen jatkui vuoden ensimmäisenä kuukautena. Bruttokansantuotteen vuosikasvu jäi ennakkotietojen mukaan 4,4 prosenttiin, kun viime vuoden tammikuussa kasvu oli 7,7 prosenttia ja vuoden 2003 tammikuussa 5,7 prosenttia.

Sama suuntaus näkyi myös tammikuun teollisuustuotannossa, joka kasvoi vain 2,8 prosenttia. Vuoden 2004 ensimmäisenä kuukautena lisäys oli 7,5 prosenttia ja vuotta aikaisemmin 4,9 prosenttia.

Viime vuonna Venäjä ylsi vielä kovaan 7,1 prosentin talouskasvuun. Tämän vuoden valtionbudjetin oletusarvona on 6,3 prosentin kasvu, mutta talousministeriön tuoreessa lausunnossa varaudutaan enää kuuden prosentin kasvuun.

Kasvun hidastumisesta huolimatta Venäjän talousluvut ovat edelleen hyvät kehittyneisiin teollisuusmaihin verrattuna. Kehitystä ylläpitävät edelleen raaka-aineiden vientitulot sekä kohtuullisen hyvä kotimainen kulutuskysyntä. Ongelmana on kuitenkin perinteisen tehdasteollisuuden hidas kehittyminen.

Tuottavuus ja kilpailukyky
heikkenemään päin

Teollisuustuotannon vauhdittamista pidetäänkin nyt Venäjällä avainkysymyksenä. Teollisuuden tuottavuus ja kilpailukyky on vuosien saatossa vähin erin heikentynyt. Tuotantolaitokset kaipaisivat kiireellisesti modernisointia jo senkin takia, että tuotannon vaatima energiankulutus on suuruudeltaan maailman kärkeä.

Venäjän tehdasteollisuuden uudistamisen esteenä on investointihalujen puute. ”Hollanintaudin” tyypillisten oireiden mukaan Venäjän yksityisen sektorin keräämät valtaisat vientitulot eivät kulkeudu perinteisiin kotimaisiin sijoituskohteisiin. Ulkomaisia sijoittajia taas jarruttaa investointiolojen kaikkinainen epävarmuus. Sitä paitsi ulkomaisia sijoittajia kiinnostavat lähinnä suuret investointikohteet raaka-aineteollisuuden piirissä. Perinteisissä tehdasteollisuuden hankkeissa taas ulkomaisia sijoittajia houkuttaa usein enemmän uuden perustaminen kuin olemassa olevan, saneerauskypsän tuotantotoiminnan ostaminen.

Ulkomaankauppa yhä vauhdissa

Venäjän ulkomaankauppa lähti joka tapauksessa vauhdikkaasti liikkeelle tammikuussa. Ennakkotietojen mukaan kaupan kokonaisvaihto lisääntyi vuositasolla 24 prosenttia sen arvon noustessa 20,7 miljardiin dollariin. Viennin arvo nousi 14,6 miljardiin dollariin, mikä merkitsee huimaa 29,2 prosentin kasvua. Tuonti kehittyi selvästi hitaammin lisääntyen vain 10,9 prosenttia.

Koko tuonnin arvo oli vuoden ensimmäisenä kuukautena 6,1 miljardia dollaria. IVY-alueen ulkopuolelta tapahtuneen tuonnin osuus oli tästä 4,8 miljardia dollaria eli 9,1 prosenttia suurempi kuin vuotta aikaisemmin. Tuonti saattaa vuoden aikana kuitenkin kiihtyä, sillä kotimainen kulutuskysyntä suuntautuu kasvavassa määrin tuontitavaroihin.

Idänkaupan Vientipalvelut 3.2005

Idänkaupan Vientipalvelut. Arkisto.


• Muut uutiset

• Uutisarkisto 1998-

 TERMS & CONDITIONS / KÄYTTÖOIKEUDET. © Oy Compiler Ab. All rights reserved.