Compiler Trade Web Site
Idänkaupan Vineipalvelut
EU-maiden osuus Venäjän
tuonnista pieneni vuonna 2003

Venäjän tullin tietojen mukaan EU-maiden osuus koko tavaratuonnista oli 38 prosenttia (40 % vuonna 2002). EU:n osuus Venäjän viennistä pysyi noin 35 prosentissa. EU:n jäseniksi 1.5 liittyvien maiden osuus Venäjän tuonnista kasvoi lähes kahdeksaan prosenttiin, mutta osuus viennistä supistui 12 prosenttiin.

IVY-maiden osuus tuonnista kasvoi 24 prosenttiin. Niiden osuus viennistä pysyi 15 prosentissa.

Venäjän tuontilukujen yhteydessä on hyvä muistaa, että keskuspankki lisää tullin lukuihin arvionsa rekisteröimättömästä tuonnista. Vuoden 2003 osalta lisäys oli vajaa neljännes kokonaistuonnista eli saman verran kuin edellisenä vuonna. Viennin ja tuonnin taso ja muutokset voivat poiketa huomattavasti Venäjän kauppakumppanimaiden Venäjän-kaupan luvuista. Nopea tuonnin ja viennin kasvu johtuu osin siitä, että mittayksikkönä käytetyn dollarin arvo laski vuonna 2003 paljon edellisvuodesta (esimerkiksi euroon nähden 16 %).

Venäjän suurimpia tuontimaita viime vuonna olivat Saksa (osuus koko tuonnista edellisen vuoden tapaan 14 %), Valko-Venäjä, Ukraina, Kiina, Kazakstan ja Yhdysvallat. Suurimpia vientimaita olivat edelleen Saksa, Hollanti, Italia, Kiina, Ukraina, Valko-Venäjä ja Sveitsi.
(BOFIT Viikkokatsaus. 8 - 19.2.2004)

Idänkaupan Vientipalvelut 3/2004


Muut uutiset

Uutisarkisto 1998-

 TERMS & CONDITIONS / KÄYTTÖOIKEUDET. © Oy Compiler Ab. All rights reserved.