Compiler Trade Web Site
Idänkaupan Vineipalvelut
Tullihallituksen vuositilasto 2003
Venäjän-viennin kasvuksi vahvistui 11 prosenttia

Suomen koko vientikauppa supistui viime vuonna jo kolmatta kertaa peräkkäin. Vientimme kokonaisarvo jäi 46,2 miljardiin euroon eli kaksi prosenttia edellisvuotista pienemmäksi.

Venäjän ja Puolan vientilukujen hyvää kehitystä osattiin sen sijaan odottaa jo tammi-marraskuun tilastojen valossa. Venäjän-vientimme kokonaisarvo kohosi 3,467 miljardiin euroon, eli 11 prosenttia edellisvuotista suuremmaksi. Koko viennistä Venäjän osuudeksi tuli 7,5 prosenttia.

Venäjän kauppamme oli myös viime vuonna tuontivoittoista. Tuonti Venäjältä kasvoi 22 prosenttia sen arvon noustessa 4,365 miljardiin euroon. Kauppataseeseen syntyi vajetta 898 miljoonan euron verran.

Puolan-viennissä päästiin viime vuonna 862 miljoonaan euroon, mikä merkitsi kahdeksan prosentin lisäystä vuoteen 2002 verrattuna. Kaupankäynti Puolan kanssa oli Suomelle myös varsin edullista, sillä kauppataseen ylijäämää kertyi 509 miljoonaa euroa.

Kaikissa kolmessa Baltian maassa vientimme puolestaan supistui. Viro oli edelleen ylivoimaisesti suurin kohdemaa, jonne vietiin tavaraa 1,132 miljardin euron arvosta. Summa jäi kuitenkin kahdeksan prosenttia pienemmäksi kuin vuonna 2002. Viron kohdalla ei tilastoja kuitenkaan pidä tulkita yksioikoisesti, koska suomalaiskytkentäisen sopimusvalmistuksen ja alihankintateollisuuden muuttuneet käytännöt heijastuvat vientilukuihin.

Liettuan-vienti supistui kolme prosenttia viime vuonna. Viennin arvo oli 261 miljoonaa euroa, mutta vähäisestä tuonnista johtuen koko kauppavaihto oli Suomella 182 miljoonaa euroa ylijäämäinen. Vientimme Latviaan oli suurempi nousten 314 miljoonaan euroon, mutta sekin supistui kahdella prosentilla. Kauppa oli tässäkin tapauksessa edullista, sillä kauppatase näytti meille 237 miljoonan suuruista ylijäämää.

Idänkaupan Vientipalvelut 3/2004


Muut uutiset

Uutisarkisto 1998-

 TERMS & CONDITIONS / KÄYTTÖOIKEUDET. © Oy Compiler Ab. All rights reserved.