Compiler Trade Web Site
Idänkaupan Vineipalvelut
Venäjälle teknokraattien hallitus
Liberaalin talouspolitiikan
vakuutetaan jatkuvan

Venäjän viime viikkoina rajusti myllätyt hallituskuviot on nyt ilmeisesti saatu päätökseen. Kiivaan prosessin aikana ehdittiin erottaa aikaisempi pääministeri ja samalla myös muu hallitus. Hallitus sai taas välittömästi jatkopestin toimitusministeriönä ja toimitusministeriö puolestaan väliaikaisen pääministerin. Lopulta valittiin jo ennakkoon tulevan hallituksen pääministeriksi Mihail Fradkov.

Presidentin Vladimir Putinin uutta ministerilistaa osattiin jo odottaa, mutta vasta hänen uudelleenvalintansa vahvistuttua tai vasta virkaanastujaisten jälkeen.

Presidentti julkisti kuitenkin esityksensä uudeksi hallituskokoonpanoksi jo maaliskuun 9. päivä. Se tuli kaikille suurena yllätyksenä niin ministerinvirkojen määrän, ministeriehdokkaiden kuin ministeriöiden vastuualueiden osalta.

Ministerien määrä
melkein puolittui

Uudessa hallituksessa tulee olemaan enää seitsemäntoista ministeriä, kun heitä aikaisemmassa oli kolmekymmentä. Varapääministereiden määrä supistettiin yhteen ja ainakin 16 aikaisempaa ministeriä menetti kokonaan salkkunsa. Viidestätoista uudesta ministeristä seitsemän kuuluu vielä virkaa tekevään toimitusministeriöön.

Virkaatekevän pääministerin Viktor Hristenkon vastuualueeksi tulee uusi teollisuus- ja energiaministeriö. Ulkoministeri Igor Ivanov siirtyy ministerin arvoiseen tehtävään kansallisen turvallisuusneuvoston pääsihteeriksi. Entisissä tehtävissään jatkavat Sergei Ivanov (puolustus), German Gref (talous ja kauppa), Aleksei Kudrin (valtiontalous), Sergei Shoigu (hätätila), Juri Tshaika (oikeus) ja Aleksandr Gordejev (maatalous).

Uusista ministereistä Aleksandr Zhukov on ainoa varapääministeri. Hänellä on erityistä pätevyyttä valuutta, vero- ja tullilainsäädännön alueilta.

Puheyhteys oligarkeihin
yritetään säilyttää

Mielenkiintoisiin uusiin nimiin kuuluu myös tie- ja liikenneministeriksi nimetty Igor Levitin. Severstalin entisen pääjohtajan odotetaan jollakin tavalla ylläpitävän hallituksen puheyhteyttä oligarkkeihin. Hallituksen kansliassa apulaispäälliköstä päälliköksi nostettavaa Dimitri Kozakia pidetään samoin kiinnostavana, koska häntä on jo väläytelty Putinin seuraajaksi.

Putinin ensimmäinen hallituskausi meni kiireellisimpien ongelmien ratkomisessa. Jatkossa hänen tavoitteensa voivat olla entistä kunnianhimoisempia ja pitkäjänteisempiä.

Tätä varten oli tarpeen luoda asenteiltaan uudistusmielinen, mutta toimintatavoiltaan teknokraattinen hallitus. Jatkuvuutta siinä tulevat edustamaan kokeneet ministerit Aleksei Kudrin ja German Gref. Kudrin saa valvontaansa koko verohallinnon ja Grefin vastuualueeseen tulevat myös tullihallinto, yksityistäminen ja valtionomaisuuden hallinto.

Tieto Kudrinin ja Grefin jatkamisesta riittikin rauhoittamaan Moskovan pörssi- ja rahamarkkinat.

Idänkaupan Vientipalvelut 3/2004


Muut uutiset

Uutisarkisto 1998-

 TERMS & CONDITIONS / KÄYTTÖOIKEUDET. © Oy Compiler Ab. All rights reserved.