Compiler Trade Web Site
Idänkaupan Vineipalvelut
vientipalvelut
uutisia
tutkimuksia
oalvelut ja yritykset
visioita näkmyksiä
Eastern European Markets
business news
Russia
Estonia
Latvia
Lithuania
Poland
Trade StationFinland
Business Finland
Trade Service Companies

25.2.2009

Itä-Eurooppa kiinnostaa edelleen länsimaisia vähittäiskauppaketjuja

Turkki, Venäjä ja kolme itäisen EU:n maata olivat viime vuonna kansainvälisen vähittäiskaupan suosituimmat sijoittumiskohteet, selviää kiinteistökonsultti Jones Lang Lasallen helmikuussa julkistamasta "Cross Border Retailiing in Europe" -selvityksestä.

Konsulttiyhtiön mukaan Turkin osalle lankesi kahtena edellisenä vuotena 11,3 prosenttia vähittäiskauppa-alan ulkomaille toteuttamista laajentumisista. Venäjän osuus oli 10,6 prosenttia, Puolan 8,9 prosenttia, Romanian 7,5 prosenttia ja Tshekin samoin 7,5 prosenttia.

Raportissa todetaan, että Venäjän ja EU:n itämarkkinat kiinnostavat edelleen alan suuria kansainvälisiä toimijoita, mutta ne ovat tulleet varovaisemmiksi ja monet ovat siirtymässä etenkin Venäjällä franchising-taktiikkaan riskien vähentämiseksi.

Jones Lang Lasellen asiantuntijoiden mielestä nykyinen taloudellinen tilanne tarjoaa riskien vastapainoksi myös selviä etuja investoijille. Tänä vuonna vähittäiskaupan toimijat voivat solmia aikaisempaa selvästi edullisempia vuokrasopimuksia myös parhailla liikepaikoilla sijaitsevista myymälätiloista.

Vuosina 2007-2008 italialaiset yritykset olivat kaikkein laajentumishaluisimpia ja niiden osuus ulkomaılle perustetuista myymälöistä oli 16,6 prosenttia. Seuraavina olivat amerikkalaiset (14,2 %), britit (13,3 %) ja ranskalaiset (11,7 %). Suurempaa kiinnostusta ulkomaisia markkinoita kohtaan osoittivat lisäksi ruotsalaiset ja hollantilaiset kauppaketjut.

Idänkaupan Vientipalvelut 2/2009. Sisältö.

pdf-versio


• Idänkaupan Vientipalvelut -verkkolehti
• Idänkaupan Vientipalvelut
Arkisto 2001-
• Compiler News -uutispalvelu
Compiler eNews -uutismuistio (tilattava)
• Uutisarkisto 1998-