Compiler Trade Web Site
Idänkaupan Vineipalvelut
vientipalvelut
uutisia
tutkimuksia
oalvelut ja yritykset
visioita näkmyksiä
Eastern European Markets
business news
Russia
Estonia
Latvia
Lithuania
Poland
Trade StationFinland
Business Finland
Trade Service Companies

25.2.2009

Investoinnit Venäjälle kääntyivät laskuun

Ulkomaiset investoinnit kääntyivät jo viime vuonna laskuun venäjällä. Investointien kokonaissumma supistui 14,2 prosenttia jääden 103,8 miljardiin dollariin, ilmoittaa Rosstat.

Suurin pudotus ulkomaisissa investoinneissa osui jo ensimmäiselle vuosipuoliskolle, mutta supistumista tapahtui koko vuoden kolmatta kvartaalia lukuunottamatta.

Kokonaisinvestoinneista 72,6 prosenttia oli lainoja, suoria investointeja 26 prosenttia ja portfolioinvestointeja 1,4 prosenttia. Suurin pudotus tapahtui portfolioinvestoinneissa, jotka jäivät 66,3 prosenttia edellisvuotisesta.

Ulkomaisten investointien kanta oli vuoden 2008 lopussa 264,6 miljardin dollarin suuruinen. Investoinneista 56,9 prosenttia oli lähtöisin Kyprokselta. Alankomaiden osuus oli 43,3 miljardia dollaria, Luxemburgin 34,3 miljardia, Britannian 30,8 miljardia, Saksan 17,4 miljardia ja Ranskan 9,5 miljardia.

Kuuden suurimman investoijan osuus koko investointikannasta oli 77,0 prosenttia ja 79,4 prosenttia suorista investoinneista.

Ulkomaisten sijoittajien tähän mennessä suurimpana yksittäisenä investointikohteena Venäjällä oli prosessiteollisuus, jonka investointikanta oli 33,9 miljardia dollaria.

Rosstat oli myös vastavuoroisesti selvittänyt Venäjältä viime vuonna ulkomaille tehtyjä investointeja. Näiden investointien kokonaissumma ylitti jo Venäjälle samaan aikaan ulkomailta tehtyjen sijoitusten arvon. Investointien määrä nousi 114,3 miljardiin dollariin, mikä tarkoitti hurjaa 53 prosentin kasvutahtia.

Idänkaupan Vientipalvelut 2/2009. Sisältö.

pdf-versio


• Idänkaupan Vientipalvelut -verkkolehti
• Idänkaupan Vientipalvelut
Arkisto 2001-
• Compiler News -uutispalvelu
Compiler eNews -uutismuistio (tilattava)
• Uutisarkisto 1998-