Compiler Trade Web Site
Idänkaupan Vineipalvelut
vientipalvelut
uutisia
tutkimuksia
oalvelut ja yritykset
visioita näkmyksiä
Eastern European Markets
business news
Russia
Estonia
Latvia
Lithuania
Poland
Trade StationFinland
Business Finland
Trade Service Companies
17.2.2005

Viro ei pysy enää pitkään halvan työvoiman maana

Palkka- ja muiden työvoimakustannusten nopea nousu syö Viron kilpailuetua muihin itäisen Euroopan maihin verrattuna, todetaan CE Researchin palkkavertailussa. Tutkimusyritys vertasi palkkatasoa ja palkkakehitystä uusissa EU-jäsenmaissa sekä Venäjällä, Ukrainassa, Bulgariassa ja Romaniassa.

Virossa kokonaiskustannukset työntekijää kohden ovat tällä hetkellä 9 800 kruunua. Se ylittää selvästi Viron parhaiden vertailukohteiden Latvian ja Liettua kustannustason. Latviassa työntekijäkohtaiset kulut ovat 61100 ja Liettuassa 7 200 kruunua.

Virossa kokonaiskustannuksia on kasvattanut pitkään jatkunut ansiotason nousu. Nimellispalkat nousivat vuosina 1999-2003 keskimäärin 6,4 prosenttia vuodessa, mikä ylittää ansiotasokehityksen kaikissa muissa palkkavertailun maissa.

Viron työvoimakustannuksiltaan yhä edullinen verrattuna Sloveeniaan, Unkariin ja Tshekin tasavaltaan. Puolan Viro on sensijaan jo ajamassa kiinni.

Viroa edullisempaa työvoimaa on Latvian ja Liettuan lisäksi tarjolla Slovakiassa, Venäjällä, Romaniassa, Bulgariassa ja Ukrainassa. Ukrainassa työntekijän keskimääräiset kustannukset ovat vain noin 20 prosenttia Viron tasosta.

Idänkaupan Vientipalvelut 2.2005

Idänkaupan Vientipalvelut. Arkisto.


• Muut uutiset

• Uutisarkisto 1998-

 TERMS & CONDITIONS / KÄYTTÖOIKEUDET. © Oy Compiler Ab. All rights reserved.