Compiler Trade Web Site
Idänkaupan Vineipalvelut
vientipalvelut
uutisia
tutkimuksia
oalvelut ja yritykset
visioita näkmyksiä
Eastern European Markets
business news
Russia
Estonia
Latvia
Lithuania
Poland
Trade StationFinland
Business Finland
Trade Service Companies
17.2.2005

Ukrainasta tulossa kiinnostava investointikohde Venäjällä

Ukraina ylsi viime vuonna 12 prosentin talouskasvuun, mikä oli koko IVY-alueen paras tulos. Poliittisen vallanvaihdoksen jälkeen ja Eurooppa-myönteisen uuden presidentin myötä myös Ukrainaan kohdistuva investointikiinnostus on lisääntymässä.

Esimerkiksi Austria Creditanstalt -pankki arvio maaraportissaan, että Ukrainaan tehdyt suorat ulkomaiset investoinnit voisivat kolminkertaistua ja jopa nelinkertaistua muutaman seuraavan vuoden aikana.

Ukrainan tarjoamat uudet mahdollisuudet kiinnostavat nyt myös Venäjän talouspiirejä. Etenkin oligarkkien uskotaan tutkailevan länteen suuntautuvien rahavirtojensa jakamista myös Ukrainan osalle. Uudessa poliittisessa tilanteessa Ukrainaa nähdään nyt vähemmän Kremlistä riippuvaiseksi, mikä vähentää maariskiä.

Venäläisellä pääomalla olisi useita käytännön kotikenttäetuja Ukrainassa. Ukraina on venäläisille kaikin puolin tuttu ja kotoisa paikka byrokratiaa ja kieltä myöten. ”Vikasietoisilla” Venäjän liikepiireillä on heti kokemusta siitä, miten paikallisia liiketoiminnan ongelmia pitää ratkoa. Tämä antaa etulyöntiasemaa läntisiin kilpailijoihin verrattuna, uudet EU-maat mukaan lukien.

Vastavalittu presidentti Viktor Jushtshenko on nimennyt talousuudistusten kiireisimmiksi kohteiksi verojen alentamisen, korruption kitkemisen, yksityistämisen nopeuttamisen sekä byrokraattisen rasitteiden helpottamisen. Hänen on kuitenkin saatava nopeasti aikaan tuloksia, sillä vuoden 2006 parlamenttivaalit saattavat jarruttaa uudistusprosessia.

Ukrainassa on sitä paitsi vireillä muutamia teollisuuden avainaloihin kohdistuvia jälleenkansallistamishankkeita. Jukos-opetuksensa saaneet venäläiset halunnevat katsoa ensin tämän asian loppuun.

Idänkaupan Vientipalvelut 2.2005

Idänkaupan Vientipalvelut. Arkisto.


• Muut uutiset

• Uutisarkisto 1998-

 TERMS & CONDITIONS / KÄYTTÖOIKEUDET. © Oy Compiler Ab. All rights reserved.