Compiler Trade Web Site
Idänkaupan Vineipalvelut
vientipalvelut
uutisia
tutkimuksia
oalvelut ja yritykset
visioita näkmyksiä
Eastern European Markets
business news
Russia
Estonia
Latvia
Lithuania
Poland
Trade StationFinland
Business Finland
Trade Service Companies
17.2.2005

Öljyjätin maihinnousu

Alkuviikosta saatiin melkoinen jymyuutinen, kun Venäjä suurin ja maailman kuudenneksi suurin öljy-yhtiö Lukoil kertoi tehneensä esisopimuksen Teboilin ja sen ostotoimintaa harjoittavan sisaryrityksen Suomen Petroolin koko osakekannan ostamisesta.

Itse kaupassahan oli kysymys venäläisomisteisten yhtiöiden ostamisesta uusiin venäläisiin käsiin, ei suomalaisen yritysomaisuuden siirtymisestä. Kuitenkin kauppaan liittyy näyttävyyttä ja tietynlaista dramatiikkaa.

Teboil on kaikilla tuote- ja palvelulinjoillaan mitattuna alansa kakkonen Suomessa 23 prosentin kokonaismarkkinaosuudellaan.

Lukoil saa käsiinsä muun muassa noin 300 huoltoasemaa ja diesel-pistettä käsittävän valtakunnallisen ketjun. Se pääsee nyt suoraan omilla polttoainelaaduillaan Suomen markkinoille.Samalla Lukoil saavuttaa vieläkin merkittävämmän aseman Suomessa siinä, että Teboililla on 43,8 prosentin markkinaosuus raskaissa polttoöljyissä. Lukoililla on toki tähänkin tarkoitukseen tuotteet valmiina.

Eikä liioin pidä unohtaa Teboilin tuotevalikoimaan sisältyvää nestekaasua. Lukoililta löytyy taatusti lisäruutia Suomen markkinoita varten, ellei sitten paikallinen liikkuma-ala lopu kesken.

Yli 20 miljardin dollarin vuosiliikevaihtoa tekevä yhtymä pystynee maksamaan yritysostoja suoraan omasta kassastaan. Ja tarvittaessa pääomia järjestyy erinomaisen liviidille blue chip- yhtiölle sekä Moskovan että Lontoon pörssistä.

Lukoilin avaus voi tuoda
muitakin venäläisiä suursijoittajia

Entä onko mahtavan Lukoilin Suomeen tulolla enteellistä merkitystä? Lukoil on jo tätä ennen kansainvälistynyt Itä-Eurooppaan ja jopa Yhdysvaltoihin, joten Suomeenkin tulo istuu öljyjätin sloganiin ”Lukoil - Always moving forward”. Mutta, miksi vasta nyt? EU-Suomihan olisi jo pitkään tarjonnut monia etuja ja mahdollisuuksia esimerkiksi Baltian maihin verrattuna. Ehkä kysymyksessä on markkinaharjoittelu vielä haasteellisempia EU15-markkinoita varten.

Suomesta löytyisi muillekin venäläisille suursijoittajille synergiaetuja tarjoavia kohteita. Sellaisia olisi vaikkapa energia-alalla, tietoliikennealalla, terästeollisuudessa sekä metsäteollisuuden ja maatalouden konetuotannossa.

Venäjän yritysmaailman ylin kerros tulee joka tapauksessa kiihdyttämään kansainvälistymistään ja tässä orgaaninen kasvu oikaistaan rahalla ja yritysostoilla. Viimeksi ostoksilla on kiertänyt teräsjätti Severstal.

Lukoilin Teboil-kauppaa vastaava uusi merkittävä yritysosto voi tietysti sattua milloin tahansa. Sitä odotellessa kannattaa kuitenkin todeta, että alemmalla ja vähemmän näkyvällä tasolla tapahtuu kaiken aikaa. Venäjältä on jo investoitu kuljetus- ja logistiikka-aloille ja viime aikoina myös aivan oikeaan, pk-tasoiseen teolliseen tuotantoon.

Suomessa on sinänsä rekisteröitynä kunnioitusta herättävä määrä venäläisessä enemmistöomistuksessa olevia osakeyhtiöitä. Monet niistä on kuitenkin perustettu pesämunaksi ankaran sadesään varalta.

Klaus Lehmuskallio

Idänkaupan Vientipalvelut 2.2005

Idänkaupan Vientipalvelut. Arkisto.


• Muut uutiset

• Uutisarkisto 1998-

 TERMS & CONDITIONS / KÄYTTÖOIKEUDET. © Oy Compiler Ab. All rights reserved.