Compiler Trade Web Site
Idänkaupan Vineipalvelut
Neuvostojen maa ja Venäjä

Arto Luukkasen Neuvostojen maa on jatkoa kirjoittajan vuonna 2001 ilmestyneelle Hajoaako Venäjä? -kirjalle. Neuvotojen maassa painotus on kuitenkin erilainen. Luukkasen pyrkimyksenä on nyt selvittää Neuvostoliiton 74-vuotista menneisyyttä kolmen käsitteen, vision, vihan ja väkivallan avulla.

Miksi Neuvostoliitto ylipäätään syntyi ja miksi se hajosi? Vastatessaan tähän kysynykseen Luukkanen lähtee kommunistien omasta historianmäkemyksestä, joka perustui kulttuuripopulismiin ja visioon Neuvostoliiton edistyksellisyydestä ja erityisestä roolista maailmanhistoriassa.

Harvan maan historiaan voi liittää yhtä aikaa sanat ”takapajuinen” ja ”edistynyt”, mutta Neuvostoliitosta puhuttaessa se käy päinsä. Bolsevikkien historiankäsityksen mukaan keisarillinen Venäjä oli ollut ”takapajuinen”, kunnes se muuttui yhdellä iskulla vuoden 1917 kokakuussa ”edistykselliseksi”.

Jos haluttaisiin seurata edellistä marxilaista historiantulkintaa, niin voitaisiin todeta, että Neuvostoliiton hajoaminen siirsi Venäjän ”edistyksellisestä” vaiheesta takaisin ”takapajuiseen” tilaan. Neuvostoliitto oli ollut historian eturintamassa, mutta uusi Venäjän federaatio on taas alakynnessä ja kilpailee nyt, kuten Luukkanen toteaa, miltei toivottomasti lännen kanssa.

Tosiasiallisesti Neuvostoliitto elää nykyisen Venäjän federaation rakenteissa. Venäjä jatkaa itse asiassa Neuvostoliiton aloittamaa ”kehitysautoritarismia” ja ”modernisaatiota”, vaikkakin erilaisilla ideologisilla määreillä.

Arto Luukkasen kirja on yritys pistää Neuvosliiton historia yksiin kansiin ja sen on tehtävän vaativuuteen nähden onnistunut analyysi. Luukkanen itse uskoo, että kirjalle on sosiaalista tilausta. Kirja autaa ymmärtämään, miksi Venäjän kommunistisella liikkeellä on näinkin laajaa kannatusta.
Teologian tohtori, dosentti Arto Luukkanen toimii lehtorina Renvall-instituutissa.

Idänkaupan Vientipalvelut 2/2004

Helmikuun muut uutisotsikot


Muut uutiset

Uutisarkisto 1998-

 TERMS & CONDITIONS / KÄYTTÖOIKEUDET. © Oy Compiler Ab. All rights reserved.