Compiler Trade Web Site
Idänkaupan Vineipalvelut
vientipalvelut
uutisia
tutkimuksia
oalvelut ja yritykset
visioita näkmyksiä
Eastern European Markets
business news
Russia
Estonia
Latvia
Lithuania
Poland
Trade StationFinland
Business Finland
Trade Service Companies

18.12.2008

Latvian lainatarve yli neljä miljardia euroa

Latvia on tällä hetkellä pahasti riippuvainen IMF:n ja muiden ulkomaisten tahojen lainapäätöksistä. Elleivät lainaneuvottelut johda toivottuun päätökseen jää hallituksen laatima elvytysohjelma toteuttamatta. Tässä tilanteessa jää ainoaksi ratkaisuksi jatkaa menojen karsimista vuoden 2009 budjetista.

Latvian finanssiministeriön mukaan valtion lainatarve on minimissään kolme miljardia latia eli noin 4,23 miljardia euroa. Puolet summasta tarvitaan valtionbudjetin tasapainottamiseen ja valtion ulkomaisen velan hoitoon. Toinen puoli lainarahasta taas tarvitaan pankkisektorin vakauttamiseen.

Latvia on jo aloittanut neuvottelut IMF:n kanssa ja finanssiministeriön mukaan Latvian on laadittava ennen lopullisia lainaneuvotteluja kansallinen “liiketoimintasuunnitelma”. Se ratkaisee lainoituspäätöksen ja myönnettävän lainasumman suuruuden. Rahoitusta saattaa järjestyä jopa enemmän kuin mainitut kolme miljardia latia.

IMF:n tukihankkeeseen odotetaan mukaan ainakin Ruotsia, jonka pankkisektorilla on nykyisessä tilanteessa elintärkeät intressit Latviassa ja koko Baltian alueella. Latvian tilanne huolettaa myös Viroa, joka omista talousvaikeuksistaan riippumatta on sekin valmis osallistumaan Latvian tukemiseen.

Latviassa on myös herätty tajuamaan EU:n rakennerahastojen tarjoamat mahdollisuudet. Latvialle jo myönnetyt tuet on nyt hyödynnettävä täysimääräisesti ja kohdistettava mahdollisimman tehokkaalla ja tuottavalla tavalla.

Idänkaupan Vientipalvelut 12/2008. Sisältö.

pdf-versio


• Idänkaupan Vientipalvelut -verkkolehti
• Idänkaupan Vientipalvelut
Arkisto 2001-
• Compiler News -uutispalvelu
Compiler eNews -uutismuistio (tilattava)
• Uutisarkisto 1998-