Compiler Trade Web Site
Idänkaupan Vineipalvelut
vientipalvelut
uutisia
tutkimuksia
oalvelut ja yritykset
visioita näkmyksiä
Eastern European Markets
business news
Russia
Estonia
Latvia
Lithuania
Poland
Trade StationFinland
Business Finland
Trade Service Companies

18.12.2008

Venäjä odottaa talouden pysyvän kasvun puolella

Venäjän talousministeri Elvira Nabiullinan mukaan Venäjän bruttokansantuote jatkaa kasvuaan vuonna 2009, mutta kasvu hidastuu 2,4 prosentiin. Edellinen hallitustason arvio saatiin marraskuussa, kun taloudellisen kehityksen ministeri Andrei Klepach ennakoi 3-3,5 prosentin kasvua.

Nabuillina kertoi joulukuun puolivälissä myös muista hallituksen tämän hetkisistä arvioista, jotka nekin olivat aikaisempaan talouskehitykseen nähden varsin vaatimattomia.

Teollisuus pitänee
pintansa

Hallitus on varautunut ensinnäkin siihen, että teollisuustuotanto kasvaa ensi vuonna enää 3,0 prosenttia. Tämäkin arvio merkitsee luottamusta teollisuutta kohtaan, sillä jo kuluvan vuoden tammi-marraskuussa tuotannon lisäys jäi loka.-marraskuun romahduksen takia 3,7 prosenttiin.

Varoivaisuus näkyy kautta linjan myös muissa ensi vuotta koskevissa arvioissa. Nabiullinan mukaan investoinnissa kasvuodotus on vain 1,4 prosenttia ja kansalaisten ansiotulut nousevat reaalisesti enää 2,5 prosenttia.

Nämäkin luvut voivat toteutua vain siinä tapauksessa, että öljyn keskihinta korjaantuu vähintään 50 dollariin tynnyriltä.

Venäjän hallitus ja keskuspankki kiistävät edelleen ruplan devalvoinnin, mutta ruplan liikkumavaran lisääminen valuuttaputkessa on johtanut käytännössä valtuutan devalvoitumiseen. Nabiullinan mukaan hallitus tyytyy tässä vaiheessa siihen, että ruplan dollarikurssi kyetään ensi vuonna pitämään

Idänkaupan Vientipalvelut 12/2008. Sisältö.

pdf-versio


• Idänkaupan Vientipalvelut -verkkolehti
• Idänkaupan Vientipalvelut
Arkisto 2001-
• Compiler News -uutispalvelu
Compiler eNews -uutismuistio (tilattava)
• Uutisarkisto 1998-