Compiler Trade Web Site
Idänkaupan Vineipalvelut
vientipalvelut
uutisia
tutkimuksia
oalvelut ja yritykset
visioita näkmyksiä
Eastern European Markets
business news
Russia
Estonia
Latvia
Lithuania
Poland
Trade StationFinland
Business Finland
Trade Service Companies

20.12.2006

PKN Orlenista viimein Mazeikiu Naftan isäntä

Puolalaisen öljy-yhtiön PKN Orlenin ja Yukos International UK B.V.:n välinen osakekauppa vahvistui viimein joulukuun keskivaiheilla. Osakekaupan myötä Liettuan ja koko Baltian ainoan öljynjalostamon Mazeikiu Naftan osakekannasta 53,7 prosenttia siirtyi PKN Orlenille 1,49 miljardin dollarin kauppahinnalla.

PKN Orlen saa voittamansa tarjouskilpailun perusteella ostaa myös Liettuan valtiolta sen 30,66 prosentin vähemmistöosuuden Mazeikiu Naftassa.

Mazeikiu Naftan jalostamon vuosikapasiteetti on 12 miljoonaa tonnia. Lisäksi MN-ryhmään kuuluva Butingen öljyterminaali käsittelee kahdeksan miljoonaa tonnia vuodessa.

Mazeikiu Nafta on vuosien varrella kokenut monia dramaattisia vaiheita ja on itsekin aiheuttanut niitä, kuten Liettuan hallituksen eron ensimmäisen, epäonnistuneeksi katsotun yksityistämisen jälkeen.

Nyt päätetystä kaupasta oli osapuolten kesken sovittu jo viime toukokuussa, mutta kaupan ehtojen toteutumiselle ilmaantui yllättäviä esteitä. Heinäkuussa Mazeikiu Naftalle Venäjältä raakaöljyä kuljettava Druzhban öljyputki vahingoittui, eivätkä toimitukset ole edelleenkään palanneet aikaisemmalle tasolleen. Seuraavaksi jalostamokompleksissa syttyi lokakuussa vakava tulipalo, joka aiheutti miljoonien dollareiden suuruiset vahingot.

Tässä tilanteessa PKN Orlen halusi käyttää harkinta-aikaansa syntyneen tilanteen ja sen aiheuttamien riskien arvioimiseen.

Tulipalon osalta voitiin sulkea pois tuhopolton mahdollisuus ja öljyntarpeesta on toistaiseksi huolehdittu tuomalla suuria spottieriä tankkilaivakuljetuksilla.

Idänkaupan Vientipalvelut 12.2006. Sisältö.

Idänkaupan Vientipalvelut. Arkisto.


Muut uutiset

Uutisarkisto 1998-

 TERMS & CONDITIONS / KÄYTTÖOIKEUDET. © Oy Compiler Ab. All rights reserved.