Compiler Trade Web Site
Idänkaupan Vineipalvelut
vientipalvelut
uutisia
tutkimuksia
oalvelut ja yritykset
visioita näkmyksiä
Eastern European Markets
business news
Russia
Estonia
Latvia
Lithuania
Poland
Trade StationFinland
Business Finland
Trade Service Companies

20.12.2006

Baltian maita odottaa kaasun kova hinnannousu

Venäjän kaasujätti Gazprom uudistaa ensi vuonna toimintatapojaan ja hintapolitiikkaansa. Suurin muutos on, että Gazprom lopettaa kaasun kotimaan hintojen subventoinnin hyvistä vientihinnoista saaduilla tuloilla. Kotimaan hintojen tasokorotus toteutetaan ensi vuonna ja osin vuonna 2008.

Gazprom aikoo myös lopettaa neuvostokaudelta peräisin olevan alennushinnoittelun, jota se soveltanut entisiin neuvostotasavaltoihin. Uuteen hinnoitteluun on siirrytty osin jo tämän vuoden kuluessa.

Jopa yli 50 prosentin
nousu on mahdollista

Baltian maihin Gazpromin uudet kaasutariffit kohdistuvat erityisen ankarina. Kun vanhoissa EU-maissa venäläisen kaasun hinnankorotus on ensi vuonna 15 prosentin verran, kallistuvat hinnat Baltiassa 30-54 prosenttia, maasta riippuen.

The Baltic Timesin saamien ennakkotietojen mukaan kaasun hinta nousisi Virossa noin 260 dollariin tuhannelta kuutiolta. Latvialle ensi vuoden hinta olisi 220 dollaria ja Liettualle 210 dollarin. Kovin hinnankorotus olisi Latvialle, peräti 54 prosenttia.

Kaasun kallistumisen vaikutusta sähkön hintaan ei ole Viron osalta vielä ilmoitettu. Latviassa sen sijaan arvioidaan teollisuussähkön kallistuvan 18 prosenttia ja Liettuassa vaikutus olisi 19 prosenttia.

Idänkaupan Vientipalvelut 12.2006. Sisältö.

Idänkaupan Vientipalvelut. Arkisto.


Muut uutiset

Uutisarkisto 1998-

 TERMS & CONDITIONS / KÄYTTÖOIKEUDET. © Oy Compiler Ab. All rights reserved.