Compiler Trade Web Site
Idänkaupan Vineipalvelut
vientipalvelut
uutisia
tutkimuksia
oalvelut ja yritykset
visioita näkmyksiä
Eastern European Markets
business news
Russia
Estonia
Latvia
Lithuania
Poland
Trade StationFinland
Business Finland
Trade Service Companies

20.12.2006

EU vie investointituet käytettyjä tuotantolaitteistoja siirtäviltä yrityksiltä

Euroopan komissio on muuttanut julkisen investointituen sääntöjä siten, että suuret yritykset eivät enää voi saada tukea mikäli ne tuotantoaan ulkomaille siirtäessään vievät mukanaan käytettyjä koneita ja laitteita. Uudet määräykset tulevat voimaan ensi vuoden alusta lukien.

Puolan tapauksessa tämä kaikkia EU-maita koskeva määräys on periaatteessa tärkeä. Tähän saakka varsin monet Puolaan sijoittuneet teollisuusyritykset ovat siirtäneet tuotantolaitteistonsa muista lakkautetuista yksiköistä. Tämä on ollut luonnollista etenkin elintarviketeollisuudessa, autoteollisuudessa ja kosmetiikkateollisuudessa, joilla aloilla koneet ja laitteet ovat pitkäikäisiä.

Muutos on Puls Biznesu -lehden mukaan herättänyt Puolassa kahdenlaisia tunteita. Osa käytettyjä koneita jo tuoneista yrityksistä tutkailee jatkoa ajatellen muun muassa Ukrainan suuntaan.

Toisaalta taas talousministeriössä ollaan tyytyväisiä vanhentuneen tuotantolaitteiston maahantuonnin vähentymisestä.

Sääntömuutos ei vaikuta pieniin ja keskisuuriin yrityksiin. Ne voivat edelleenkin turvautua käytettyihin koneisiin ja laitteisiin. Määräys kohdistuu vain niihin yrityksiin, joiden liikevaihto ylittää 50 miljoonan euron rajan tai vaihtoehtoisesti niiden palveluksessa on yli 250 työntekijää.

Investointitukien kieltäminen ei heikennä Puolan asemaa kovimpiin kilpailijamaihin Tshekkiin ja Slovakiaan nähden, koska määräys koskee niitä yhtälailla.

Idänkaupan Vientipalvelut 12.2006. Sisältö.

Idänkaupan Vientipalvelut. Arkisto.


Muut uutiset

Uutisarkisto 1998-

 TERMS & CONDITIONS / KÄYTTÖOIKEUDET. © Oy Compiler Ab. All rights reserved.