Compiler Trade Web Site
Idänkaupan Vineipalvelut
vientipalvelut
uutisia
tutkimuksia
oalvelut ja yritykset
visioita näkmyksiä
Eastern European Markets
business news
Russia
Estonia
Latvia
Lithuania
Poland
Trade StationFinland
Business Finland
Trade Service Companies
14.12.2005

Venäjältä on lähtenyt noin 45 000 tiedemiestä

Nykyinen Venäjä on olemassaolonsa aikana menettänyt noin 200 000 tiedemiestä ja erikoisasiantuntijaa. Suurin alalta pois siirtyminen on tapahtunut olosuhteiden pakosta, koska valtion tiedebudjettien supistuminen on lakkauttanut tiedelaitoksia ja tutkijanvirkoja.

Pravdan hankkimien tietojen mukaan myös aivovuoto ulkomaille on ollut tuntuvaa. Viimeisten 15 vuoden aikana Venäjältä on siirtynyt pysyvästi ulkomaille 15 000 tiedemiestä, minkä lisäksi noin 30 000 työskentelee ulkomailla määräaikaisissa työsuhteissa. Aivovuodon arvioidaan aiheuttaneen Venäjälle jopa 30 miljardin dollarin suuruisen taloudellisen menetyksen.

Venäjän opetus- ja tiedeministeriön mukaan määrä on sinänsä suuri, mutta edustaa vain 5-6 prosenttia Venäjän tieteellisestä potentiaalista. Huolestuttavaa on kuitenkin se, että lähtijät ovat lähes järjestään nuori tai nuorehkoja tutkijoita. Kotimaassa edelleen toimivien väitelleiden tiedemiesten keski-ikä kun asettuu 53-69 vuoden välille.

Venäjän tieteellisen koulutuksen ja tutkimustyön taso on kuitenkin pystyttyä säilyttämään korkeatasoisena. Länsimaissa ja erityisesti Yhdysvalloissa riittää kysyntää tiedemiehille, joiden kouluttaminen paikallisissa oloissa maksaa jopa 200 000 dollaria hengeltä. Jatkuvaa kysyntää riittää etenkin fyysikoille, matemaatikoille ja biologeille.

Idänkaupan Vientipalvelut 12.2005

Idänkaupan Vientipalvelut. Arkisto.


• Muut uutiset

• Uutisarkisto 1998-

 TERMS & CONDITIONS / KÄYTTÖOIKEUDET. © Oy Compiler Ab. All rights reserved.