Compiler Trade Web Site
Idänkaupan Vineipalvelut
vientipalvelut
uutisia
tutkimuksia
oalvelut ja yritykset
visioita näkmyksiä
Eastern European Markets
business news
Russia
Estonia
Latvia
Lithuania
Poland
Trade StationFinland
Business Finland
Trade Service Companies
14.12.2005

Baltian maat hakevat uutta transitoliikennettä

Baltian maat hakevat uusia yhteistyökumppaneita tasoittamaan pääasiassa Venäjän ulkomaankuljetusten varaan rakentuvaa transitoliikennettään. Uutta kauttakulkurahtia haetaan Kazakstanista, Ukrainasta ja nyt jopa Kiinasta.

Joulukuun alussa Virossa vieraili Kiinan liikenneministeriön, satamien ja satamaoperaattoreiden valtuuskunta, joka kahden päivän ajan kiersi tutustumassa Kiinan vientitoimitusten kannalta riittävän suuriin logistiikkakeskuksiin. Ohjelmassa olivat myös käynnit Viron rautatieyhtiössä, Tallinnan satamissa ja vasta-avatussa Sillamäen satamassa. Äripäev-lehden mukaan vierailu ei vielä johtanut konkreettisiin toimiin, mutta Virossa alan toimijat laskevat pienenkin osuuden Kiinan länsikuljetuksista tuovan rutkasti rahaa.

Liettuassa taas maan liikenneministeriö ja Ukrainan kuljetusministeriö ovat korkeimmalla tasolla keskustelleet yhteisestä kuljetustoiminnasta Odessan ja Klaipedan välille avatulla Viking-konttijunareitillä. Yhteys kiinnostaa Liettuaa, sillä viime vuonna vasta avatulla yhteydellä kuljetettiin 1 897 TEU-konttia, mutta tänä vuonna liikennemäärä nousi tammi-marraskuussa jo 13 754 konttiin.

Öljyn transitokuljetukset ovat Venäjän lisäksi tärkeitä nyt myös Kazakstanille. Kazakstanin valtiollinen öljy-yhtiö on vakavissaan ostamassa Liettuan ja koko Baltian ainoan öljyjalostamon Mazeikiu Naftan osakkeita, jotka Liettuan valtio on valmis myymään strategiselle investoijalle saatuaan ensin haltuunsa venäläisen öljyjätti Jukosin tytäryhtiön omistamat ja pitkään kiistanalaisina olleet osakkeet. Mazeikiu Naftalla on valmiudet sekä kazakstanilaisen raakaöljyn jälleenkuljetuksiin että jatkojalostukseen.

Baltian maat kiinnostavat Kazakstania myös viljan vientikuljetusten väylänä. Esimerkkinä on viljaterminaalihanke, jolla halutaan varmistaa Kazakstanin kasvavalle viljatuotannolle edullinen vientireitti länteen.

Idänkaupan Vientipalvelut 12.2005

Idänkaupan Vientipalvelut. Arkisto.


• Muut uutiset

• Uutisarkisto 1998-

 TERMS & CONDITIONS / KÄYTTÖOIKEUDET. © Oy Compiler Ab. All rights reserved.