Compiler Trade Web Site
Idänkaupan Vineipalvelut
vientipalvelut
uutisia
tutkimuksia
oalvelut ja yritykset
visioita näkmyksiä
Eastern European Markets
business news
Russia
Estonia
Latvia
Lithuania
Poland
Trade StationFinland
Business Finland
Trade Service Companies
16.12.2004

PriceWaterhouseCoopers:
Venäjän kuluttajamarkkinat on tuottoisa kohde ulkomaisille vähittäiskauppaketjuille

Venäjä tarjoaa ulkomaisille vähittäiskauppayrityksille kasvavat ja samanaikaisesti myös tuottoisat markkinat, todetaan PriceWaterhouseCoopersin nopeasti kasvavia siirtymätalouksia koskevassa selvityksessä.

Kansainvälinen konsulttiyhtiö on kuitenkin varauksellinen arviossaan, sillä se ei uskalla tarkemmin ennustaa hyvän suhdannevaiheen pituutta. Itse asiassa PWC pitää Venäjän markkinoita yhtä riskialttiina kuin vähittäiskauppaa Indonesiassa. Konsulttiyhtiö katsoo vähittäiskauppa-alan olevan muiden toimialojen tavoin alttiina Venäjän yleisille maariskeille.

Toisaalta PWC pitää Venäjän vähittäiskauppaa erittäin aktraktiivisena, edellyttäen, että nykyinen kehitys jatkuu. Kuluttajamarkkinat kasvoivat viime vuonna kokonaisuudessaan 23,6 prosenttia niiden arvon noustessa 146,6 miljardiin dollariin. Tämän vuoden kasvuksi odotetaan noin 30 prosenttia, jolloin markkinoiden koko kasvaisi noin 190 miljardiin dollariin.

Kulutuskysyntää Venäjällä on kasvattanut kansalaisten ansiotason tuntuva parantuminen. Venäläisten reaalitulot nousivat viime vuonna 14,6 prosenttia. PWC:n mukaan kysyntää on kasvattanut myös kulutustuotteiden verotuksen keventyminen tänä vuonna.

Elintarvikkeiden osuus
venäläisten menoista yhä suuri

Vähittäiskaupassa volyymin painopiste on toistaiseksi päivittäistavarakaupan elintarvikemyynnissä. Elintarvikkeiden osuus kotitalouksien kokonaismenoista on Venäjällä poikkeuksellisen korkea, 44 prosenttia. Tämä osuus tulee kylläkin laskemaan elintason kohoamisen myötä.

Non-food -tuotteiden kohdalla parhaat ajat ovatkin vasta edessä. Osamaksukauppa ja luottokorttien käyttö ovat vasta lähtemässä liikkeelle. Lisäksi nykyaikainen vähittäiskauppa myymäläketjuineen ei vielä kunnolla tavoita syrjäisempiä alueita.

Kiina ja Intia kilpailemaan
sijoittajista

Pitemmällä aikavälillä Venäjä voi kuitenkin menettää vähittäiskauppa-alan kansainvälisiä investointeja Kiinalle ja Intialle. Niissä väestömäärä on monin kerroin suurempi ja jatkaa kasvuaan, kun se Venäjällä sen sijaan kaiken aikaa supistuu, selvityksessä todetaan.

Idänkaupan Vientipalvelut 12/2004

Idänkaupan Vientipalvelut. Arkisto.


• Muut uutiset

• Uutisarkisto 1998-

 TERMS & CONDITIONS / KÄYTTÖOIKEUDET. © Oy Compiler Ab. All rights reserved.