Compiler Trade Web Site
Idänkaupan Vineipalvelut
vientipalvelut
uutisia
tutkimuksia
oalvelut ja yritykset
visioita näkmyksiä
Eastern European Markets
business news
Russia
Estonia
Latvia
Lithuania
Poland
Trade StationFinland
Business Finland
Trade Service Companies
16.12.2004

OECD:lta toimenpidelista Venäjän investointiolojen parantamiseksi

Venäjä on menettänyt suoria ulkomaisia investointeja muille siirtymätalousmaille, kertoo OECD tuoreessa raportissaan. Talousjärjestöllä on esittää useita syitä, miksi sijoittajien kiinnostus Venäjää kohtaan on hiipumassa.

Keskeisenä investointien esteenä ovat tällä hetkellä rajoitukset, jotka liittyvät ulkomaisia suursijoittajia eniten kiinnostaviin aloihin. Venäjän pitäisi sallia ulkomaalaisille tasavertainen pääsy pankki-, vakuutus-, kuljetus-ja energiasektoreille.

Sijoittaja empivät korruption ja
oikeuslaitoksen pulmien vuoksi

Raportissa todetaan odotetusti myös se, että potentiaalisia sijoittajia vaivaavat edelleen paha korruptiotilanne ja oikeuslaitoksen epäitsenäinen asema. Samoin OECD painottaa tarvetta yksityisomistuksen nykyistä suurempiin turvatakuisiin. Tähän liittyvät myös yritysjärjestelyihin liittyvien sääntöjen selkeyttäminen. Yritysostoja, fuusioita ja yksityistämisiä varten on oltava yksiselitteiset määräykset, jotka estävät takautuvan asioihin puuttumisen.

Paljon kehitystäkin
tapahtunut

OECD toteaa toisaalta, että vuonna 2001 tehtyyn selvitykseen verrattuna Venäjällä eräät asiat ovat selvästi kehittyneet. Tällaisia edistysaskeleita ovat raportin mukaan verotuslainsäädännön selkeyttäminen, valuuttamääräysten saattaminen kansainvälisen käytännön mukaiseksi sekä tullilainsäädännön uudistus.

Venäjän hallitus on reagoinut, erikoista kyllä, kaikkein nopeimmin OECD:n vakuutusalaa koskeviin kannanottoihin. Uutistoimisto RIA Novosti mukaan pääministeri Mihail Fradkov totesi joulukuun alussa Pariisissa olevansa täysin tietoinen Venäjän vakuutusalan kehittymättömyydestä.

Venäjän maariskin alentaminen edellyttää, että sijoittajille on tarjolla vakuutusehdot ja -tuotteet, jotka turvaavat omaisuuden arvon ja toiminnan jatkumisen.

Rahat pankeista investointeihin

Fradkov myönsi myös pankkisektorin kehittämistarpeet. Pankkialan rakennetta pitäisi tervehdyttää tukemalla sellaisia liikepankkeja, jotka eivät ole sidoksissa Venäjän suuriin teollisuusryhmittymiin. Rahoja ei pitäisi makuuttaa pankeissa, vaan suunnata niitä hyödyllisiin investointeihin.

Idänkaupan Vientipalvelut 12/2004

Idänkaupan Vientipalvelut. Arkisto.


• Muut uutiset

• Uutisarkisto 1998-

 TERMS & CONDITIONS / KÄYTTÖOIKEUDET. © Oy Compiler Ab. All rights reserved.