Compiler Trade Web Site
Idänkaupan Vineipalvelut
vientipalvelut
uutisia
tutkimuksia
oalvelut ja yritykset
visioita näkmyksiä
Eastern European Markets
business news
Russia
Estonia
Latvia
Lithuania
Poland
Trade StationFinland
Business Finland
Trade Service Companies
16.12.2004

Valtio tukemaan Venäjän it-yritysten kansainvälistymistä

Venäjä aikoo ottaa it-teollisuuden uudeksi kansalliseksi kehittämiskohteeksi, koska sen sen kasvunäkymät ovat moninkertaiset raaka-aineiden tuotantoaloihin verrattuna. Viestintäministeriö on jo saanut valmiiksi vuosia 2005-2010 koskevan kehityssuunnitelmansa.

Valtio pyrkii tukemaan it-alan kasvua perustamalla erikoistalousalueen eduista nauttivia teknologiapuistoja, rahoittamalla kiintoisia hankkeita, kehittämällä alan lainsäädäntöä, suuntaamalla opetustoimintaa alan tarpeisiin sekä ostamalla itse kotimaisia tuotteita ja palveluja.

Luvassa 10 miljardia ruplaa

Suunnitelmassa valtion koko rahoitusosuudeksi on asetettua noin 10 miljardia ruplaa. Kotimaisten tarpeiden ohella kehitystoimiin kannustaa myös maailmalta avautuvat markkinat. Tänä vuonna Venäjän it-alan alihankintatöiden arvo jää vielä noin 500 miljoonaan dollariin. Kehittämisohjelman tuella venäläisyritykset voisivat kuitenkin päästä 2-3 miljardin dollarin ulkoistamistuloihin jo vuonna 2006. Vuonna 2010 tietotekniikka-alan vienti, alihankinnat ja omat tuotteet yhteenlaskien, voisi nousta jopa 10 miljardiin dollarin suuruiseksi.

Mallia Yhdysvalloista, Irlannista
Kiinasta ja Intiasta

Kehityssuunnitelmaa laadittaessa esikuvia on haettu Yhdysvalloista, Irlannista, Kiinasta ja erityisesti Intiasta. Venäjän ja Intian teknologiayhteistyöstä keskusteltiin korkeimmalla mahdollisella tasolla kun presidentti Vladimir Putin pistäytyi joulukuun alussa tekemänsä valtiovierailun yhteydessä Bangaloressa.

Putin ehdotti intialaisille isännilleen strategisen kumppanuuden luomista yhteisiä it-projekteja varten. Resursseja yhdistämällä venäläiset ja intialaiset yritykset voisivat toteuttaa vaativia tuotekehityshankkeita sekä myydä valmistuneita tuotteita kolmansiin maihin. Intia voisi panostuksillaan samalla kuittailla neuvostokaudelta periytynyttä miljardivelkaansa.

Intia on kymmenessä vuodessa noussut maailman johtavaksi ulkoistamis- ja alihankintapalveluiden tuottajaksi it-alalla. Sillä on näissä palveluissa noin viidenneksen osuus maailmanmarkkinoista.

Idänkaupan Vientipalvelut 12/2004

Idänkaupan Vientipalvelut. Arkisto.


• Muut uutiset

• Uutisarkisto 1998-

 TERMS & CONDITIONS / KÄYTTÖOIKEUDET. © Oy Compiler Ab. All rights reserved.