Compiler Trade Web Site
Idänkaupan Vineipalvelut
vientipalvelut
uutisia
tutkimuksia
oalvelut ja yritykset
visioita näkmyksiä
Eastern European Markets
business news
Russia
Estonia
Latvia
Lithuania
Poland
Trade StationFinland
Business Finland
Trade Service Companies
16.12.2004

Kurssit nousevat Varsovan pörsissä

Varsovan pörssillä on mennyt lujaa tänä vuonna ja syksyllä tahti on vielä kiristynyt. Pörssin pääindeksi WIG rikkoi marraskuun 2. päivä ensimmäisen kerran 26,000.00 pisteen rajan. Puolan osakemarkkinat ovat nyt Venäjän jälkeen Itä-Euroopan suurimmat ja likvideimmät.

Pörssilistautumisia ja IPO-anteja on tänä vuonna riittänyt lähes jokaiselle kuukaudelle ja lisää on tulossa. Puolan valtio yksityistää edelleen paljon yhtiöitä, joista useiden odotetaan päättyvän pörssiin seuraavien vuosien aikana. Lisäksi Varsovan pörssi kiinnostaa jopa ulkomaisia, Puolaan vahvasti etabloituneita yhtiöitä.

Pörssi on myös noussut ensimmäisen kerran laajan kansallisen kiinnostuksen kohteeksi. Suuria menestyksiä olivat PKN Orlenin ja etenkin PKO BP:n listautumisannit. PKO-pankin yksityistäminen sai liikkeelle laajat peruskansalaisten joukot ja avasi tien puolalaiselle osakesäästämiselle ja kansankapitalismille.

Ulkomaisista portfolioinvestoijista Puolassa ovat tänä vuonna liikkuneet erityisen aktiivisina amerikkalaiset, mutta EU-jäsenyyden myötä Puolan markkinapotentiaali on noteerattu myös muualla.

Suomessa Sampo Rahastoyhtiö aloitti joulukuun 8. päivä uuden sijoitusrahastonsa Mandatum Polandin ennakkomerkinnän. Osa rahaston varoista voidaan sijoittaa Varsovassa listattujen yhtiöiden lisäksi myös Puolan taloudesta merkittävästi riippuvaisten yhtiöiden osakkeisiin. Sampo suosittelee Mandatum Polandia pieneksi osaksi korkeaa tuottoa tavoittelevan sijoittajan pitkäaikaista salkkua.

Idänkaupan Vientipalvelut 12/2004

Idänkaupan Vientipalvelut. Arkisto.


• Muut uutiset

• Uutisarkisto 1998-

 TERMS & CONDITIONS / KÄYTTÖOIKEUDET. © Oy Compiler Ab. All rights reserved.