Compiler Trade Web Site
Idänkaupan Vineipalvelut
vientipalvelut
uutisia
tutkimuksia
oalvelut ja yritykset
visioita näkmyksiä
Eastern European Markets
business news
Russia
Estonia
Latvia
Lithuania
Poland
Trade StationFinland
Business Finland
Trade Service Companies
16.12.2004

Puolan vienti Kaliningradiin yltää 400 miljoonaan dollariin

Puola on saanut Kaliningradista itselleen hyvän lähimarkkina-alueen. Viime vuonna Puolan ja Kaliningradin alueen kauppavaihdon arvo nousi 392 miljoonaan dollariin, josta Puolan viennin osuus oli 346 miljoonaa dollaria. Tänä vuonna Puolan viennin arvioidaan nousevan noin 15 prosentilla noin 400 miljoonaan dollarin tasolle. Kaliningradin alue edustaakin huomattavan suurta osaa Puolan koko Venäjän-viennistä.

Vertailuna voi todeta, että Puolan vienti Suomeen oli tammi-syyskuussa 307 miljoonaa euroa.

Puolan Kaliningradin vienti kasvoi erityisen nopeasti viime vuonna. Vienti kasvoi edellisvuotisesta 38 prosenttia, kun Saksan viennin lisäys oli 29 prosenttia ja Liettuan 32 prosenttia.

Puolan viime vuoden viennissä elintarvikkeet olivat suurin tavararyhmä 26 prosentin osuudellaan. Muita tärkeitä ryhmiä olivat kemiantuotteet (17 %), koneet ja laitteet (16 %) ja puusepänteollisuuden tuotteet (9 %).

Puolan tuonti painottui polttoaineisiin niiden osuuden noustessa 53 prosenttiin. Lisäksi Kaliningradista tuotiin raakapuuta ja lannoitteita.

Puolan Kaliningradin konsuli Andrzej Perlik pahoitteli uutistoimisto PAP:in haastattelussa sitä, että puolalaiset vientiyritykset toimivat alueella lyhytjänteisesti ja tyytyvät kertatoimituksiin. Vähäisestä sitoutumisesta kertoo sekin, että puolalaiset ovat investoineet Kalingradiin vain 5-6 miljoonan dollarin edestä, vaikka alueelle on rekisteröity noin 500 puolalaisomisteista yritystä. Esimerkiksi liettualaisten investoinnit ovat moninkertaiset.

Idänkaupan Vientipalvelut 12/2004

Idänkaupan Vientipalvelut. Arkisto.


• Muut uutiset

• Uutisarkisto 1998-

 TERMS & CONDITIONS / KÄYTTÖOIKEUDET. © Oy Compiler Ab. All rights reserved.