Compiler Trade Web Site
Idänkaupan Vineipalvelut
vientipalvelut
uutisia
tutkimuksia
oalvelut ja yritykset
visioita näkmyksiä
Eastern European Markets
business news
Russia
Estonia
Latvia
Lithuania
Poland
Trade StationFinland
Business Finland
Trade Service Companies
16.12.2004

Jukos ei pystynyt käyttämään Mazeikiu-osakkeiden optiotaan

Vakaviin vaikeuksiin ajautunut öljyjätti Jukos on pyytänyt Liettuan hallitukselta 120 päivän jatkoajan voidakseen käyttää sopimuksen velvoittaman osakeosto-option Mazeikiu Naftassa. Osakkeiden myyjänä on Liettuan valtio, joka omistaa Mazeikiu Naftasta 40,66 prosenttia.

Osto-optio koskee 9,72 prosentin osuutta, jolle on aikaisemmin sovittu 75 miljoonan dollarin kauppahinta. Jos Jukos olisi pystynyt hoitamaan lunastusvelvoitteensa määräaikana lokakuun loppuun mennessä olisi sen omistusosuus noussut 63,4 prosenttiin.

Jukosilla on Liettuan valtion kanssa tehdyn sopimuksen perusteella oikeus vielä toiseenkin, 11,5 prosenttia osakekannasta kattavaan osto-optioon. Tämä optio on voimassa lokakuun loppuun vuonna 2006. Liettuan hallituksen tulkinnan mukaan tämä lisäostomahdollisuus on nyt rauennut, koska Jukos ei hoitanut ensimmäistä osakekauppaa.

Liettuan valtio on myös tyytymätön sovittuun osakehintaan. Hallituksen mielestä 0,29 euron osakehinta on liian vähän maan suurimmasta yrityksestä. Tämä ei tosin ole ensimmäisen kerta kun Liettua katuu Mazeikiu Naftan yksityistämisestä saatavaa korvausta. Edellisen kerran sovittua myyntihintaa puitiin vuonna 1998, kun amerikkalainen Williams International tuli ensimmäisellä yksityistämiskierroksella yhtiön strategiseksi omistajaksi ja koko liiketoiminnan hallinnoijaksi.

Mazeikiu Naftan tuleva kohtalo ei liity suoraan emoyhtiö Jukosiin. Liettualaisen öljykonsernin Jukos-osakkeet omistaa Alankomaihin rekisteröity Jukos Finance. Myös raakaöljytoimitukset on siirretty Jukosin tytäryhtiölle, Samaraneftegazille. Williamsin osuuden ostaessaan Jukos joutui sitoutumaan viiden miljoonan tonnin vuotuisiin öljytoimituksiin Mazeikiu Naftalle. Siirron jälkeen sama velvoite jatkuu Samaraneftegasilla vuoteen 2012.

Mazeikiu Nafta -konserniin kuuluvat Butingen öljyterminaali, Baltian ainoa öljyjalostamo sekä Birzai-öljyputki.

Mazeikiu Naftan taloudellinen asema on viime aikoina vahvistunut. Viime vuonna se teki 220,9 miljoonan litin nettotuloksen, kun tappiota vuonna 2002 kertyi 113,3 miljoonaa. Hyvä kehitys on jatkunut myös tänä vuonna. Yhtiön tarkastettu nettotulos parani tammi-syyskuussa 280 prosentilla 448,2 miljoonaan litiin.

Idänkaupan Vientipalvelut 12/2004

Idänkaupan Vientipalvelut. Arkisto.


• Muut uutiset

• Uutisarkisto 1998-

 TERMS & CONDITIONS / KÄYTTÖOIKEUDET. © Oy Compiler Ab. All rights reserved.