Compiler Trade Web Site
Idänkaupan Vineipalvelut
vientipalvelut
uutisia
tutkimuksia
oalvelut ja yritykset
visioita näkmyksiä
Eastern European Markets
business news
Russia
Estonia
Latvia
Lithuania
Poland
Trade StationFinland
Business Finland
Trade Service Companies
16.12.2004

Virolainen työ viidenneksen saksalaista halvempaa

Tuoreimpien virallisten palkkatilastojen mukaan bruttomääräiset keskikuukausipalkat olivat Virossa kolmannella vuosineljänneksellä 448 euroa ja Liettuassa 365 euroa. Eurooppalaisittain edelleen hyvin vaatimattomien keskiansioiden kehitys oli kuitenkin huomattava, sillä vuosikasvu on Virossa 9,2 prosenttia ja Liettuassa 8,0 prosenttia.

Deloitte & Touchin EU-maat kattava vertailututkimus vahvistaa tiedot työvoimakustannusten edullisuudesta uusissa jäsenmaissa. Kun huomioon otettiin palkkojen ohella myös sivupalkkakulut, saatiin EU 25 -alueen edullisimmaksi maaksi Slovakia, jossa työntekijän kokonaispalkkamenot olivat vuositasolla 6 500 euroa. Seuraavin taulukon alapäässä olivat Puola (7 125 e), Viro (7 423 e) ja Tshekki (8 965 e).

Kokonaispalkkamenot olivat puolestaan suurimmat Saksassa, jossa työntekijä maksaa keskimäärin 49 600 euroa vuodessa.

Työntekijän omalta kannalta palkkataso oli erityisen huono Slovakiassa ja Puolassa, koska sosiaaliset uudistukset olivat nostaneet tuntuvasti työnantajille lankeavia sivupalkkakuluja. Tämän takia keskimääräinen vuosibruttoansio jäi Slovakiassa 4 800 euroon ja Puolassa se nousi hieman yli 6 000 euron.

Deloitte & Touchin mukaan sijoittautumisratkaisuja tekevät ulkomaiset yritykset katsovat nyt lähinnä kokonaispalkkakuluja. Tämä tarkoittanee, ettei vertailuissa ei oteta huomioon työntekijöiden nettoansiotasoa ja sen paikallista ostovoimaa, mikä motivointitekijänä vaikuttaa työn tuottavuuteen ja laatuun.

Idänkaupan Vientipalvelut 12/2004

Idänkaupan Vientipalvelut. Arkisto.


• Muut uutiset

• Uutisarkisto 1998-

 TERMS & CONDITIONS / KÄYTTÖOIKEUDET. © Oy Compiler Ab. All rights reserved.