Compiler Trade Web Site
Idänkaupan Vineipalvelut
vientipalvelut
uutisia
tutkimuksia
oalvelut ja yritykset
visioita näkmyksiä
Eastern European Markets
business news
Russia
Estonia
Latvia
Lithuania
Poland
Trade StationFinland
Business Finland
Trade Service Companies

28.11.2008

Länteen suuntaava Ukraina vetää ulkomaisia yrityksiä

Venäjään keskittyneet suomalaisyritykset ovat nyt aiempaa kiinnostuneempia myös muiden johtavien IVY-maiden markkinoista. Yritysten tähtäimessä ovat lähinnä Ukraina ja Kazakstan sekä aivan uutena kohteen talouttaan availeva Valko-Venäjä.

Ukrainassa yrityksemme ovat jo saavuttaneet hyviä jalansijoja siitä päätellen, että vienti kyseiseen maahan on kasvanut tuntuvasti. Vielä pari vuotta sitten Suomen vienti Ukrainaan oli pienempi kuin Latviaan ja Liettuaan, mutta tällä hetkellä tilanne on kokonaan toinen.

Tullin tuoreimman ullkomaankauppatilaston mukaan Ukrainan-viennin arvo nousi tammi-elokuussa 435 miljoonaan euroon, mikä ylitti viimevuotisen tuloksen 29 prosentilla.

Silti vasta rajallinen joukko suomalaisyrityksiä harjoittaa Ukrainassa paikallista tuotantotoimintaa. Myös edustustustoja tai myytikonttoreita on toistaiseksi harvassa. Ukrainan markkinoilla toimii kuitenkin tavalla tai toisella jo satakunta suomalaisyritystä, joiden intressit painottuvat lähinnä Kiovaan.

Ukraina on yhä itäeurooppalainen siirtymätalous, mutta se tarjoaa nykyisessä kehitysvaiheessaan uusia huokuttelevia mahdollisuuksia monille länsiyrityksille.

Alhaisesta kansantulosta huolimatta 47 miljoonan asukkaan valtio ja erikseen vielä noin viiden miljoonan asukkaan, metropoliluokan Kiova tarjoavat varteenotettavaa markkinapotentiaalia.

Maa tarjoaa myös erilaisia kohteita suoria ulkomaisia investointeja varten. Niitä löytyy Mustanmeren öljy- ja kaasuteollisuudesta, metallurgiasta, konepajateollisuudesta, muusta tehdasteollisuudesta, rakentamisesta ja nyt myös elpyvästä maataloudesta.

Ukrainan varsin hankalasta sisäpoliittisesta tilanteesta ja osin myös ulkopoliittisista asetelmista huolimatta nykyinen polittinen johto vie maata määrätietoisesti kohti Eurooppaa ja muutakin maailmantaloutta. Tästä ensimmäisenä saavutuksena on täysi jäsenyys WTO:ssa ja minkä lisäksi Ukraina pohjustaa parhaillaan EU:n kanssa vapaakauppasopimusta.

Ukrainan talous on nyt varsin epävarmassa vaiheessa, mutta markkinoille tuloa kannattaa silti valmistella. Talouden taantuma alentaa jatkossa vuokria, muita liiketoimintakuluja, hidastaa palkkakehitystä ja hidastaa hurjaa inflaatiotahtia. Myös investointikohteiden, kuten yritysten hinnat putovat realistisellamme tasolle.

Ukrainan markkinoille
riittää nyt tulijoita

“Ukrainaan kannattaa tulla ajoissa, sillä täällä liikkuu tiedustelijoita muunkin maalaisista yrityksistä”, kehottaa Konsu Oy:n toimitusjohtaja Pirjo Karhu.

Karhun mukaan maahan on jo asettunut huomattava määrä puolalaisia, ranskalaisia ja italialaisia yrityksiä. Eniten maassa toimii kuitenkin saksalaisia yrityksiä, joiden määrä kipuaa jo kahteen tuhanteen. Lisäksi on käynnistynyt venäläisten yritysten laajamittainen markkinoille tulo.

Ulkomaiset yritykset toimivat tällä hetkellä tyypillisesti finanssisektorilla, vähittäiskauppassa, kiinteistöalalla ja palvelusektorilla.

Venäjällä jo 15 vuoden ajan taloushallinto- ja konsulttipalveluita tarjonnut Konsu perusti viime keväänä toimiston myös Kiovaan. Toimiston asiakaskunta koostuu suomalaisyrityksistä sekä kasvavassa määrin myös muista ulkomaisista yrityksistä. Konsun suomalaisasiakkaat ovat enimmäkseen sellaisia yrityksiä, jotka ovat laajentuneet Ukrainaan Venäjän kautta.

Käytännön liiketoimintaoloja Pirjo Karhu kuvaa kohtuullisiksi ainakin niille yrityksille, jotka ovat toimineet Venäjällä. Ongelmat ovat samankaltaisia kuin Venäjälläkin, joten oman “slavistisen” metodin kehittäneet yritykset löytävät kyllä keinonsa toimia.

Yritysten on joka tapauksessa varauduttava siihen, että korruptio on vähintään yhtä laajalle levinnyt kuin Venäjällä, byrokatia on laillisissakin muodoissaan raskas ja lainsäädäntö on selvästi jäljessä Venäjällä tapahtuneesta kehityksestä.

Karhu varoittaa maahan asettuvia yrityksiä hakemasta nopeita oikoteitä. “Konsu on niin sanotusti valkoinen firma, joka kehottaa myös jokaista asiakastaan tekemään kaiken lakipäkälien ja viranomaismääräysten mukaan”

Uusille tulokkaille Karhu kertoo, että yrityksen normaalit toimintakulut ovat toistaiseksi edullisemmat kuin Moskovassa tai Pietarissa. Myös rivityöntekijöiden palkat ovat alemmat, mutta kun haetaan englannin kieltä tai muita vieraita kieliä hallitsevia henkilöitä, pitää varautua Venäjän palkkatasoon.

Konsun Kiovan toimistoa vetää Heimo Alatalo, jolla on apunaan ukrainalainen juristi ja kolme kirjanpitäjää. Toimiston palvelukielinä ovat suomi ja englanti, mutta kirjanpito ja muu taloushallinto hoidetaan ukrainan kielellä.

Konsun Kiovan toimiston muita palveluja ovat yritysten perustaminen, konsultointi, verosuunnittelu, lakipalvelut ja tilintarkastus.

Venäjällä Konsun tytäryhtiöillä on toimistot Pietarissa ja Moskovassa sekä uusimpana tulokkaana Kalugassa. Pietarin toimisto juhli marraskuussa toimintansa 15-vuotistaivalta. Konsun rekisteröintipaperit allekirjoitti aikoinaan Pietarin kaupingin ulkoisten suhteiden toimiston johtaja Vladimir Putin.

Idänkaupan Vientipalvelut 11.2008. Sisältö.

pdf-versio


• Idänkaupan Vientipalvelut -verkkolehti
• Idänkaupan Vientipalvelut
Arkisto 2001-
• Compiler News -uutispalvelu
Compiler eNews -uutismuistio (tilattava)
• Uutisarkisto 1998-

 TERMS & CONDITIONS / KÄYTTÖOIKEUDET. © Oy Compiler Ab. All rights reserved.