Compiler Trade Web Site
Idänkaupan Vineipalvelut
vientipalvelut
uutisia
tutkimuksia
oalvelut ja yritykset
visioita näkmyksiä
Eastern European Markets
business news
Russia
Estonia
Latvia
Lithuania
Poland
Trade StationFinland
Business Finland
Trade Service Companies

28.11.2008

Venäjän pankkisektorin tila heikkeni lokakuussa

Venäjän pankkisektori ei nykytilanteessa pysty tekemään tulosta. Keskuspankin lokakuuta koskevan yhteenvedon mukaan 970 pankista enää 683 pankki ylsi nettotulokseen samalla kun tappiollisesti toimivien pankkien määrä oli jo 288.
Keskuspankin mukaan koko pankkiektorin yhteenlaskettu tulos oli vielä tammi-elokuussa selvästi postiivinen, lähestyi syyskuussa nollatasoa ja lokakuussa mentiin jo miinukselle.

Pankkien tuloksia on syksyllä romahduttanut etenkin niiden pörssissä saamat menetykset. Moskovan Micex-pörssin yleisindeksi laski syyskuussa 24 prosenttia ja lokakuussa 29 prosenttia.

Venäjällä oli vielä elokuussa pankkilupa kaikkiaan 1 125 pankilla. Niistä 92 toimi jo elokuussa tappiollisesti. Lisäksi kannattamattomastii toimineiden pankkien tappiot lisääntyivät hurjaa vauhtia.

Tammi-elokuun jaksolla niiden yhyeenlasketut tappiot nousivat 380 prosenttia.

Toisaalta kannattavasti toimivien pankkien tulos parani samaan aikaan. Niiden yhdistetty tulos ennen veroja parani kahdeksan ensimmäisen kuukauden aikana 22 prosenttia.

Pankkisektorin kannattavuuden heikentyminen on kohdannut myös valtion omistamia pankkeja. Lokakuussa myös VEB-pankin, VTB-pankin ja Gazprombankin tulokset kääntyivät miinukselle.

Venäjän suurin vähittäispankki, valtiollinen Sberbank on sekin joutunut kärsimään finanssikriisistä. Pankki tosin teki tammi-lokakuussa 113 miljardin ruplan eli noin 4,1 miljardin dollarin suuruisen nettotuloksen, mutta tulos parani vain 0,4 prosenttia edellisvuotiseen verrattuna.

Idänkaupan Vientipalvelut 11.2008. Sisältö.

pdf-versio


• Idänkaupan Vientipalvelut -verkkolehti
• Idänkaupan Vientipalvelut
Arkisto 2001-
• Compiler News -uutispalvelu
Compiler eNews -uutismuistio (tilattava)
• Uutisarkisto 1998-

 TERMS & CONDITIONS / KÄYTTÖOIKEUDET. © Oy Compiler Ab. All rights reserved.