Compiler Trade Web Site
Idänkaupan Vineipalvelut
vientipalvelut
uutisia
tutkimuksia
oalvelut ja yritykset
visioita näkmyksiä
Eastern European Markets
business news
Russia
Estonia
Latvia
Lithuania
Poland
Trade StationFinland
Business Finland
Trade Service Companies

13.11.2006

Venäjä ja Ukraina sopivat ensi vuoden kaasutoimituksista

Venäjä sopi lokakuun lopulla tulevista kaasutoimituksista Ukrainaan. Vielä allekirjoittamaton sopimus kattaa koko vuoden 2007 ja takaa vähintään 55 miljardin maakaasukuution toimittamisen. Kaasun hinta kallistuu odotetusti ja se nousee 95 dollarista 130 dollariin tuhannelta kuutiolta.

Vuoden mittainen sopimus on tärkeä Ukrainalle ja kaasusta syntynyt sopu turvaa samalla myös kaasutoimitusten sujumisen Ukrainan kautta EU-maihin.

Venäjän ja Ukrainan välillä puhkesi viime joulukuussa avoin kiista kaasutoimituksista ja kaasun hinnasta. Venäjä toimitti kaasua väliaikaisilla sopimuksilla kunnes maat helmikuussa sopivat 95 dollarin yksikköhinnasta vuoden 2006 loppuun. Ennen tätä ratkaisua Venäjä esitti kaasun hinnan korottamista jopa 250 dollariin tuhannelta kuutiolta. Vielä viime vuonna Ukraina sai ostaa muiden IVY-maiden tapaan kaasua neuvostoperäisellä, selvästi maailmanmarkkinahinnan alittavalla tariffilla. Ukrainan tapauksessa hinta oli 60 dollaria.

Maiden väliseen kaasukiistaan on varsinaisten hintakysymysten ohella liittynyt sivujuonteita. Venäjä on syyttänyt Ukrainaa transitokaasun johtamisesta luvattomasti sen omiin säiliöihin, minkä Ukraina on osaltaan jyrkästi kiistänyt.Ukraina on puolestaan kytkenyt mukaan alueellaan sijaitsevien Venäjän laivastotukikohtien vuokran ja vuokrasopimuksen jatkamisen.

Idänkaupan Vientipalvelut 11.2006. Sisältö

Idänkaupan Vientipalvelut. Arkisto.


Muut uutiset

Uutisarkisto 1998-


 TERMS & CONDITIONS / KÄYTTÖOIKEUDET. © Oy Compiler Ab. All rights reserved.