Compiler Trade Web Site
Idänkaupan Vineipalvelut
vientipalvelut
uutisia
tutkimuksia
oalvelut ja yritykset
visioita näkmyksiä
Eastern European Markets
business news
Russia
Estonia
Latvia
Lithuania
Poland
Trade StationFinland
Business Finland
Trade Service Companies

13.11.2006

Dynaaminen media-ala houkuttelee rahaa:
Rambler, Kommersant ja Pravda sai uusia omistajia

Huoli sananvapauden kaventumisesta ei näytä suitsivan ainakaan Venäjän yksityisen mediasektorin yritysjärjestelyjä. Kaupankäynnin kohteina ovat tänä syksynä olleet Rambler Media, Expert Group ja Komsomolskaja Pravdan kustannusyhtiö sekä muutamat pienemmät lehtitalot.

Lokakuun lopussa yksityinen Prof Media osti 48,8 prosentin osuuden Rambler Mediasta sekä otti samalla option kuuden prosentin lisäosuuden ostamisesta yhtiössä
Rambler Media toimii internet-alalla, matkapuhelinalan sisällöntuottajana sekä Pietarilaisen televisioaseman operaattorina.

Kaupan jälkeen Rambler haluaa keskittyä nykyiseen pääliiketoimintaansa eli internettiin. Televisioasema 2x2 siirtynee Prof Medialle, joka jo vuoden alussa osti Moskovan 2x2-aseman.

Ramblerin päätuote internet-liiketoiminnassa on hakupalvelu Rambler.ru, joka on Venäjän uuden talouden suurimpia menestystarinoita. Hakupalvelulla on kuukaudessa 21 miljoonaa käyttäjää.

Arvostettua Expert Magazinea julkaiseva ja muuta korkealuokkaista bisnesinformaatiota tuottava Expert Group on puolestaan perustamassa yhtiötä, jonka tarkoituksena on kehittää uutta kustantamiseen, internettiin ja televisioon liittyvää liiketoimintaa.

Hankkeeseen tarvitaan noin 52 miljoonan dollarin suuruinen rahoitus viiden vuoden ajalle. Nämä varat ovat Expert Groupilla jo tiedossa, sillä se neuvottelee Venäjän kuudenneksi rikkaimman miehen Oleg Deribaskan tulosta sen suuromistajaksi.

Prof Medialla on sormensa pelissä myös Komsomolskaja Pravdassa. Prof Media omistaa kustannustalosta yli puolet ja norjalainen A-pressen on toinen pääosakas 25,01 prosentin osuudellaan.
Tilanne on Prof Median kannalta hankala, sillä se sopi kesällä alustavasti 50,05 prosentin osake-enemmistön myynnistä Gazprom Medialla. Kommersantin mukaan hintahaarukaksi olisi sovittu 130-150 miljoonaa dollaria. Osakassopimuksen mukaan A-pressenillä on kuitenkin etuosto-oikeus Prof Median osakkeisiin.

A-pressen on tässä vaiheessa palkannut neuvonantajakseen Renaissance Capitalin, jonka tehtävänä on löytää vaihtoehtoisia strategioita Komsomolskaja Pravdan omitukselle. Periaatteessa A-pressen voisi kasvattaa omistustaan kustannustalossa, mutta omista osakkeista luopumista pidetään todennäköisimpänä vaihtoehtona.

Komsomolskaja Pravda julkaisee päivälehti Pravdaa, Express Gazetaa sekä Sovetski Sport-lehteä. Lisäksi Pravdasta tuotetaan verkkoversio Pravda.ru, joka ilmestyy venäjäksi ja myös englanniksi (”The truth hurts”).

Idänkaupan Vientipalvelut 11.2006. Sisältö

Idänkaupan Vientipalvelut. Arkisto.


Muut uutiset

Uutisarkisto 1998-


 TERMS & CONDITIONS / KÄYTTÖOIKEUDET. © Oy Compiler Ab. All rights reserved.