Compiler Trade Web Site
Idänkaupan Vineipalvelut
vientipalvelut
uutisia
tutkimuksia
oalvelut ja yritykset
visioita näkmyksiä
Eastern European Markets
business news
Russia
Estonia
Latvia
Lithuania
Poland
Trade StationFinland
Business Finland
Trade Service Companies

13.11.2006

Ignalinan uudesta ydinvoimalasta toteutettavuusselvitys

Baltian maiden kansalliset energiayhtiöt. Lietuvos Energija, Latv-energo ja Eesti Energia ovat valmiita investoimaan omia varojaan Liettuan Ignalinaan suunniteltuun uuteen ydinvoimalaan. Hankkeesta laadittu toteutettavuusselvitys julkistettiin lokakuun lopulla.

Mikäli ydinvoimalan rakentamiseen lähdetään, pitäisi sen valmistua vuoteen 2015 mennessä, jolloin nykyisin tavoin tuotetun tai hankitun sähkön arvioidaan tulevan riittämättömäksi.

Ignalinan uusen ydinvoimalan kapasiteettitavoitteelle on tässä vaiheessa kaksi vaihtoehtoa. Joko rakennetaan yksi 800 megawatin reaktori tai sitten kahden samantehoisen reaktorin yksikkö.

Näiden ratkaisujen alustavat kustannusarviot ovat 2,5 miljardia ja neljä miljardia euroa.

Uuteen voimalaan on tiedossa myös lisärahoitusta. EU:n odotetaan osallistuvan hankkeeseen, koska Liettuan jäsenyyssopimuksen yhtenä keskeisenä ehtona on Tshernobyl-tekniikkaa edustavan, riskialttiiksi katsotun voimalan asteittainen alasajo.

Valtiollisella tasolla myös Liettuan naapurimaa Puola on kiinnostunut voimalan tuottamasta lisäenergiasta ja on näin ollen myös valmis osallistumaan projektin kustannuksiin.

Valmistuneen toteuttavuusselvityksen mukaan kysymykseen tulevia reaktorin toimittajia on peräti 11. Luettelossa mainitaan muun muassa Hitachi, General Electric, Westinghouse ja Atomstroyeksport.
Voimalan kokonaisurakoitsijan valintaan on tarkoitus varata kaksi vuotta. Valintaprosessin aikana täsmennetään myös laitoksen mitoitukset ja hankkeen kustannusarvio.

Idänkaupan Vientipalvelut 11.2006. Sisältö

Idänkaupan Vientipalvelut. Arkisto.


Muut uutiset

Uutisarkisto 1998-


 TERMS & CONDITIONS / KÄYTTÖOIKEUDET. © Oy Compiler Ab. All rights reserved.