Compiler Trade Web Site
Idänkaupan Vineipalvelut
vientipalvelut
uutisia
tutkimuksia
oalvelut ja yritykset
visioita näkmyksiä
Eastern European Markets
business news
Russia
Estonia
Latvia
Lithuania
Poland
Trade StationFinland
Business Finland
Trade Service Companies
14.11.2005

Rakettimainen kasvu Venäjän mobiilimarkkinoilla

Venäjällä tietoliikenneala jatkaa vahvistumistaan. Ministeri Leonid Reimanin mukaan tietoliikenteen osuus bruttokansantuotteesta tulee tänä vuonna nousemaan 5,-5,2 prosenttiin. Viime vuonna osuus oli 4,8 prosenttia ja vuonna 2000 se oli 3,1-3,2 prosenttia.

Alan kasvu on tullut nimenomaan matkapuhelinten hurjan myyntikehityksen tuloksena. ACM-Consultingin mukaan mukaan asiakasliittymien määrä oli lokakuussa 86 prosenttia suurempi kuin mitä se oli samaan aikaan viime vuonna. Voimassa olevien sim-korttien määrällä mitattuna asiakaskunta kasvoi 53,5 miljoonalla nousten 115,8 miljoonaan lokakuun viimeisenä päivänä. Lokakuussa uusia liittymiä myytiin yhteensä 600 000 kappaletta.

Sisältöpalvelut kasvattavat operaattoreiden laskutusta

Matkapuhelinoperaattoreiden laskutusta on viime aikoina lisännyt myös sisältöpalvelujen myynti. iKS-Consultingin mukaan sisältöjen laskutus kasvoi tammi-syyskuussa vuositasolla 20 prosenttia tuottaen operaattoreille yhteen 205 miljoonan dollarin suuruiset tulot. Sisältöpalveluiden laskutuksesta logot ja soittoäänet tuottivat hieman yli puolet.

Markkinoiden kovasta kasvusta huolimatta mobiilioperaattorit joutuvat jo kamppailemaan markkinaosuuksista. Kun koko Venäjällä matkapuhelinten penetraation on keskimäärin 79,7 prosenttia on se Moskovassa 129,7 prosenttia ja Pietarissa 113,1 prosenttia, kertoo RIA Novostin kommentaattori Peter Lavelle.

Kilpailu onkin kovinta Moskovassa, jossa ollaan noustu saturaatiopisteen tuntumaan. Pääkaupungissa markkinajohtajana on Mobile TeleSystems (MTS) 59,9 prosentin osuudellaan. Haastajana toimiva Vimpelcom on selvästi heikommassa asemassa, sillä sen osuus on vain 13,7 prosenttia. Regiooneissa Vimpelcom kamppailee jo tasavertaisemmin MTS:n kanssa.

Vimpelcom on myös laajentumassa ulkomaille, sillä se ilmoitti pari päivää sitten ostavansa ukrainalaisen operaattorin Ukrainian Radio Systemsin. Vimpelcomilla oli varaa käyttää tähän yrityskauppaan 231 miljoonaa dollaria.

Useimmat teleoperaattorit tekevätkin parhaillaan kovia tuloksia. Viimeisin osavuosikatsaus kertoo alueellisella tasolla toimivan VolgaTelecomin tehneen tammi-syyskuussa 50 miljoonan dollarin verran nettotulosta.

Idänkaupan Vientipalvelut 11.2005

Idänkaupan Vientipalvelut. Arkisto.


• Muut uutiset

• Uutisarkisto 1998-

 TERMS & CONDITIONS / KÄYTTÖOIKEUDET. © Oy Compiler Ab. All rights reserved.