Compiler Trade Web Site
Idänkaupan Vineipalvelut
vientipalvelut
uutisia
tutkimuksia
oalvelut ja yritykset
visioita näkmyksiä
Eastern European Markets
business news
Russia
Estonia
Latvia
Lithuania
Poland
Trade StationFinland
Business Finland
Trade Service Companies
14.11.2005

Viron talous on ylikuumentumassa

IMF:n asiantuntijat ovat varautuneet Viron talouden ylikuumentumiseen. Perusteluina ovat talouden edelleen nopeana jatkuva kasvutahti, tuotannon nouseminen lähelle kapasiteettirajaa sekä työllisyystilanteen paranemisesta jo eräillä aloilla seurannut työvoimapula.

Viron talous kasvoi viime vuonna 6,75 prosenttia ja kasvu kiihtyi tämän vuoden ensimmäisellä puoliskolla jo 8,5 prosentin vuosivauhtiin. Kasvua ovat tänäkin vuonna ylläpitäneet hyvä vientikehitys sekä yhä vahvistuva kotimainen kysyntä.

Talouden kuumentuminen on kiihdyttänyt inflaatiota Virossa. Viiden prosentin luokkaa oleva inflaatio onkin nyt Virolle keskeinen ongelma, koska se ylittää Maastrichtin sopimuksen kriteerit, joita Viron osalta tullaan arvioimaan ensi vuoden puolivälin tienoilla.

IMF kiinnitti myös tällä tarkastuskäynnillä huomiota lainanoton hurjaan kehitykseen yksityisellä sektorilla. Viime vuonna kotitalouksien lainanotto kasvoi vuositasolla yli 50 prosenttia ja vastaava kehitys jatkui myös kuluvan vuoden ensimmäisellä puoliskolla. Yritysten lainanoton kasvu oli sekin samaa luokkaa.

IMF katsoo silti, että Viron pankkisektori toimii toistaiseksi vakaalla pohjalla ja kannattavasti, kovasta kilpailusta huolimatta.

Talouden ylikuumentuminen on näkynyt konkreettisimmin kiinteistöalalla. Kuluttajat ovat käyttäneet noin 80 prosenttia saamastaan lainarahasta huoneistojen ja muiden asuntokiinteistöjen ostamiseen. Asuntokaupassa hintakehitys on ollut kovaa sekä kysynnän kasvun että tuotantokustannusten kallistumisen takia. Työvoimapula onkin iskenyt kaikkein kovimmin juuri rakennusalaan.

Idänkaupan Vientipalvelut 11.2005

Idänkaupan Vientipalvelut. Arkisto.


• Muut uutiset

• Uutisarkisto 1998-

 TERMS & CONDITIONS / KÄYTTÖOIKEUDET. © Oy Compiler Ab. All rights reserved.