Compiler Trade Web Site
Idänkaupan Vineipalvelut
vientipalvelut
uutisia
tutkimuksia
oalvelut ja yritykset
visioita näkmyksiä
Eastern European Markets
business news
Russia
Estonia
Latvia
Lithuania
Poland
Trade StationFinland
Business Finland
Trade Service Companies
14.11.2005

Puola ei kiirehdi yhteisvaluuttaa

Puolan vaalien jälkeen melko kankeasti muodostetun uuden hallituksen pääministeri Kazimierz Marcinkiewicz ei anna euroon siirtymiselle kovinkaan korkeata prioriteettia. Heti tuoreeltaan hallituksensa budjettisäästötavoitteita esitellyt pääministeri totesi, että Puolan euroalueeseen liittyminen on ajankohtaista vasta sitten, kun maa on siihen riittävästi valmistautunut ja tietää varmasti hyötyvänsä valuuttauudistuksesta.

Marcinkiewicz ei kuitenkaan asettanut epäilyksenalaiseksi Puolan pyrkimyksiä täyttää joka tapauksessa Maastrichtin sopimuksen ehdot, jos ei aivan lähitulevaisuudessa niin ainakin parin seuraavan vuoden kuluessa.

Uusi pääministeri totesi myös yllättäen, että yhteisvaluuttaan siirtyminen tulee mahdollisesti seuraavan hallituksen tehtäväksi. Tämä voi venyttää ratkaisun jopa neljän vuoden päähän ainakin sen perusteella, että neljä vuotta on osoittautunut käytännössä pitkäaikaisemman hallituksen toimikaudeksi Puolassa.

Marcinkiewiczin kannanottoon on jo reagoinut EU-komission yhteisvaluutta-asioista vastaava komissaari Joaquin Almunia. Hän muistutti, että komissio on antanut kaikille kymmenelle uudelle jäsenmaalle selvän tavoitteen nopeuttaa euroon siirtymiseen liittyviä valmisteluja. Tähän sisältyy myös omien virallisten aikataulutavoitteiden asettaminen.

Pääministerin lausunto ei tullut puolalaisille itselleen suurena yllätyksenä, sillä ennen vaaleja Laki ja Oikeus -puoluetta (PiS) edustava Marcinkiewicz epäili julkisesti yhteisvaluuttaan siirtymisen tarpeellisuutta.

Idänkaupan Vientipalvelut 11.2005

Idänkaupan Vientipalvelut. Arkisto.


• Muut uutiset

• Uutisarkisto 1998-

 TERMS & CONDITIONS / KÄYTTÖOIKEUDET. © Oy Compiler Ab. All rights reserved.