Compiler Trade Web Site
Idänkaupan Vineipalvelut
vientipalvelut
uutisia
tutkimuksia
oalvelut ja yritykset
visioita näkmyksiä
Eastern European Markets
business news
Russia
Estonia
Latvia
Lithuania
Poland
Trade StationFinland
Business Finland
Trade Service Companies

3.12.2010

Venäjä satsaa Sotshin Formula-rataan kunnolla

Venäjä sopi marraskuussa Formula 1 -osakilpailuoikeuksien saamisesta Sotshin kaupunkiin. Venäjä sai kilpailuoikeudet vuosille 2014-2020 ja lisäksi sopimuksessa on viiden vuoden jatko-optio. Ensimmäiset formula-ajot on tarkoitus järjestää heti Sotshissa vuonna 2014 järjestettävien talviolympialaisten jälkeen.

Formularadan rakentaminen sovitetaan olympialaisten rakennussuunnitelmiin. Tarkoituksena on tehdä katurata, josta noin 60 prosentin osuus palvelee kisojen katuliikennettä ja myöhemmin kaupungin muita liikennetarpeita. Radan rakennustyöt organisoidaan siten, etteivät ne haittaa ja viivästytä samalla alueella tapahtuvia olympialaisten valmisteluja.

Suunnitelmien mukaan F1-rata rakennetaan valtion budjettivaroista, mutta töiden valmistuttua valtio vetäytyy projektista. Varapääministeri Dmitri Kozakin ennakkoarvion mukaan radan rakentaminen tulee maksamaan 160-200 miljoonaa dollaria.

Suuryritykset
rahoittajina

Radan ja kilpailujen vaatimat lisärahoitukset tulevat suurilta venäläisiltä yhtiöiltä, jotka heti tuoreeltaan allekirjoittivat yhteistyösopimuksen. Rahoittajien joukossa ovat Lukoil, Bazovji element ja Megafon.

Formularadan investointisumma on huomattava, sillä marraskuussa Sotshin olympialaisten järjestelykomitea kertoi kisabudjetin nousseen jo 1,1 miljardiin dollariin.

Virgin Racing
venäläisille

Nikolai Fomenkon omistama Marussia Motors hankki marraskuussa enemmistöomistuksen Virgin Racing -formulatallista. Virgin tuli mukaan Formula ykkösiin kuluvan vuoden maaliskuussa. Tallin budjetti on noin 65 miljoonaa dollaria, mikä on autojen kuninkuusluokassa hyvin vähän.

Virginin hankinta oli Marussialle sikäli luotevaa, että brittiläinen Cosworth toimittaa moottorit sekä Virginille että Marussian B1- ja B2 -tyyppien urheiluautoihin. Cosworth onkin jo tervehtinyt ilolla uuden omistajarahoittajan saamista Virginille.

Marussian urheiluautot esiteltiin ensimmäisen kerran Frankfurtin autonäyttelyssä viime vuonna. Cosworthin V6-turbomoottoria ja vaihdejärjestelmää käyttävässä B1-mallissa on 420 hevosvoimaa ja auto kiihtyy nollasta sataan 3,8 sekunnissa. Marussian tehdas kykenee valmistamaan noin tuhat autoa vuodessa.

Idänkaupan Vientipalvelut 11-12.2010. Sisältö.

pdf-versio


Muuta Compiler -uutisipalvelua
Idänkaupan Vientipalvelut -verkkolehti
Idänkaupan Vientipalvelut Arkisto 2001-
Compiler News -uutispalvelu
Compiler eNews -uutismuistio (Pyydä näytenumero mail@compiler.fi)
Uutisarkisto 1998-