Compiler Trade Web Site
Idänkaupan Vineipalvelut
vientipalvelut
uutisia
tutkimuksia
oalvelut ja yritykset
visioita näkmyksiä
Eastern European Markets
business news
Russia
Estonia
Latvia
Lithuania
Poland
Trade StationFinland
Business Finland
Trade Service Companies

3.12.2010

Venäjälle suoria investointeja viime vuoden tahtiin

Keskuspankin tietojen mukaan Venäjä vastaanotti tämän vuoden ensimmäisellä puoliskolla suoria ulkomaisia investointeja noin 19 miljardin dollarin arvosta. Se oli kutakuinkin sama määrä kuin vuosi sitten. Ennen taantumaa vuoden 2008 ensimmäisellä puoliskolla suorien ulkomaisten sijoitusten arvo oli yli kaksinkertainen eli 44 miljardia dollaria.

Venäjältä puolestaan sijoitettiin ulkomaille 23 miljardia dollaria, mikä on runsas miljardi dollaria vähemmän kuin vuosi sitten ja 10 miljardia vähemmän kuin vuoden 2008 alkupuoliskolla.

Rosstatin mukaan suoria sijoituksia tehtiin eniten Venäjän tehdasteollisuuteen, joka sai 37 % kaikista tämän tyyppisistä investoinneista. Kaivosteollisuuden osuus oli 17 % sekä tukku- ja vähittäiskaupan 15 %.

Suurin sijoitusten lähdemaa oli edellisten vuosien tapaan Kypros, josta tuli 23 prosenttia suorista sijoituksista. Seuraavilla sijoilla olevien Saksan ja Alankomaiden osuudet olivat 16 % ja 12 %. Suomi oli 7. sijalla 4 prosentin osuudella.

Suomalaisia sijoituksia tehtiin etenkin kumi- ja muoviteollisuuteen ja niiden osuus oli 48 %, mikä selittyy mm. Nokian Renkaiden tuotannollisilla investoinneilla. Puu- ja paperiteollisuuden osuus suomalaisinvestoinneista oli 23 %.

Ulkomaisten investointien tilastoinnissa epävarmuuksia aiheuttaa mm. se, että pääomavirrat voivat kulkea kolmansissa maissa rekisteröityjen tytäryhtiöiden kautta. Kypros on kuulunut vuosia Venäjän suurimpiin suorien sijoitusten lähdemaihin, mikä johtuu saarelle rekisteröityneiden venäläisyritysten suuresta määrästä.

Unctadin syyskuisen maailman investointinäkymiä vuosille 2010-2012 luotailleen katsauksen mukaan Venäjän arvioidaan sijoittuvan jaksolla maailman viiden eniten suoria sijoituksia saavan maan joukkoon yhdessä Kiinan, Intian, Brasilian ja Yhdysvaltojen kanssa.

Lähde: Suomen Pankki. BOFIT Viikkokatsaus: Seija Lainela

Idänkaupan Vientipalvelut 11-12.2010. Sisältö.

pdf-versio


Muuta Compiler -uutisipalvelua
Idänkaupan Vientipalvelut -verkkolehti
Idänkaupan Vientipalvelut Arkisto 2001-
Compiler News -uutispalvelu
Compiler eNews -uutismuistio (Pyydä näytenumero mail@compiler.fi)
Uutisarkisto 1998-