Compiler Trade Web Site
Idänkaupan Vineipalvelut
vientipalvelut
uutisia
tutkimuksia
oalvelut ja yritykset
visioita näkmyksiä
Eastern European Markets
business news
Russia
Estonia
Latvia
Lithuania
Poland
Trade StationFinland
Business Finland
Trade Service Companies

3.12.2010

Varsovan pörssi vahvistuu

Varsova tähtää keskisen Itä-Euroopan finanssikeskukseksi. Kaupunki on 1,7 miljoonalla asukkaallaan väkirikkain pääkaupunki uusien EU-jäsenmaiden joukossa. Sinne onkin sijoittunut tärkeitä finanssialan instituutioita, pankkien pääkonttoreita ja ulkomaisten yhtiöiden tytäryrityksiä.

Finanssikeskuspyrkimyksen ehdottomana perustana on kuitenkin elinvoimainen ja nopeasti kehittyvä Varsovan pörssi, jonka yksityistäminen on käynnissä. Se on eri mittareilla tarkasteltuna johtava pörssi keskisessä Itä-Euroopassa ja Wienin pörssin eräänlainen haastaja.

Varsovan pörssin päälistalla käydään kauppaa jo 394 yhtiö osakkeilla ja yhtiöistä 25 on ulkomaisia. Päälistan yhtiöiden markkina-arvoksi lasketaan noin 800 miljardia zlotyä eli noin 196,6 miljardia euroa.

Pörssin toisena markkinapaikkana on pk-yrityksille tarkoitettu NewConnect-lista, jolla on 172 yritystä. Listalla olevien yritysten kapitalisointiarvoksi lasketaan noin viisi miljardia zlotyä eli noin 1,23 miljardia euroa.

Varsovan pörssi houkuttelee hyvin ulkomaisia ja kotimaisia yhtiöitä. Heinä-syyskuussa siihen listautui enemmän uusia yrityksiä kuin mihinkään toiseen eurooppalaiseen pörssiin.

Varsovan pörssillä on myös kunnianhimoisia tavoitteita integroitua nykyistä kiinteämmin kansainväliseen finanssijärjestelmään. Pörssi otti tässä ensimmäisen askeleen, kun se viime kesänä solmi kumppanuussopimuksen NYSE Euronextin kanssa. Sopimukseen sisältyy myös teknologinen yhteistyö, mikä merkitsee Varsovan pörssin pääsyä NYSE:n Universal Trading Platformin (UTP) käyttäjäksi paitsi arvopaperikaupassa myös johdannaiskaupassa ja valuuttakaupassa.

Idänkaupan Vientipalvelut 11-12.2010. Sisältö.

pdf-versio


Muuta Compiler -uutisipalvelua
Idänkaupan Vientipalvelut -verkkolehti
Idänkaupan Vientipalvelut Arkisto 2001-
Compiler News -uutispalvelu
Compiler eNews -uutismuistio (Pyydä näytenumero mail@compiler.fi)
Uutisarkisto 1998-