Compiler Trade Web Site
Idänkaupan Vineipalvelut
vientipalvelut
uutisia
tutkimuksia
oalvelut ja yritykset
visioita näkmyksiä
Eastern European Markets
business news
Russia
Estonia
Latvia
Lithuania
Poland
Trade StationFinland
Business Finland
Trade Service Companies

12.12.2007

Asuntokaupan alamäki alkoi Latviassa

Latvian bruttokansantuote kasvoi tammi-lokakuussa vuositasolla 11 prosenttia, mikä oli paras tulos koko EU-alueella. Pankkipiireissä kasvun odotetaan kuitenkin hidastuvan vuoden viimeisellä neljänneksellä 1-2 prosenttiyksikön verran.

Pitkään jatkuneen talouskasvun hidastumista ennakoi jo lokakuussa se, että vähittäiskaupan myynnin arvo supistui 1,1 prosenttia syyskuusta. Vuosivertailussa myynnin kasvu oli 9,1 prosenttia, mutta se jäi alle Latvian inflaatiotahdin.

Kestokulutustavaroiden myynti romahti

Myynnin supistuminen korostui etenkin kestokulutushyödykkeiden ryhmissä. Esimerkiksi huonekalujen ja kodinelektroniikan kohdalla myynti putosi roimasti. Myös pankkisektorilla talouden taittuminen alkaa näkyä. Uusien asuntoluottojen määrä lisääntyi lokakuussa enää 1,9 prosenttia eli selvästi vähemmän kuin vuoden aikaisempina kuukausina.

Asuntojen kysyntä laskuun

Asuntomarkkinoilla hinnat ovat jo kääntyneet laskuun ja kohteiden kysyntä on heikentynyt. Uutistoimisto Letan keräämien tietojen mukaan osa kiinteistövälittäjistä on varautunut alentamaan asuntojen hintoja 10-20 prosenttia. Kiinteistöyhtiö Latio testasi marraskuussa asuntomarkkinoiden hintaherkkyyttä, kokeilemalla asuntojen myyntiä huutokauppaperiaatteella. Tarkoituksena oli selvittää mitä ihmiset olisivat juuri nyt valmiita maksamaan uusista, lähiaikoina valmistuvista asunnoista.

Vaikka Latio asetti huutokaupan hyväksyttävissä tai hylättävissä olevan lähtöhinnan noin puoleen arvioidusta markkinahinnasta, ei ostotarjouksia saatu lainkaan sisään.

Idänkaupan Vientipalvelut 11-12.2007. Sisältö.

Acrobat versio


Idänkaupan Vientipalvelut -verkkolehti
Idänkaupan Vientipalvelut
Arkisto 2001-
Compiler News -uutispalvelu
Compiler eNews -uutismuistio (tilattava)
Uutisarkisto 1998-

 TERMS & CONDITIONS / KÄYTTÖOIKEUDET. © Oy Compiler Ab. All rights reserved.