Compiler Trade Web Site
Idänkaupan Vineipalvelut
vientipalvelut
uutisia
tutkimuksia
oalvelut ja yritykset
visioita näkmyksiä
Eastern European Markets
business news
Russia
Estonia
Latvia
Lithuania
Poland
Trade StationFinland
Business Finland
Trade Service Companies

31.10.2010

Moskovan pormestariksi valittiin Kremlin takuumies

Moskovan uusi pormestari Sergei Sobjanin astui virkaansa lokakuun 25. päivä kaupunginvaltuuston äänestettyä hänen valintansa puolesta lähes yksimielisesti. Presidentti Dmitri Medvedev erotti Sobjanin edeltäjän Juri Luzkovin syyskuussa luottamuspulaan vedoten. Luzkov hoiti pormestarinvirkaansa 18 vuotta, joiden aikana pääkaupunki koki valtavan muodonmuutoksen.

Sergei Sobjanin virkaanastujaistilasuuteen osallistui myös presidentti Medvedev, joka antoi hänelle evästyksiä uutta tehtävää varten. Uuden pormestarin tärkeimpänä tehtävänä on pääkaupungin kaikkien asukkaiden elintason nostaminen. Erityistä huomiot pitäisi kiinnittää ikääntyneen väestön ongelmien ratkaisemiseen sekä liikenneoloihin.

Sobjanin toimi ennen uutta virkaansa Venäjän hallituksen kansliapäällikkönä ja varapäämisterinä. Hän on myös toiminut Tjumenin alueen kuvernöörinä.

Moskova luetaan yhdeksi Venäjän federaation 83 hallintoalueesta, kuten myös Pietari. Näiden kahden metropolin pormestarit ovat siten rinnastettavissa alueiden kuvernööreihin. Alueparlamentit nimittävät kuvernöörit presidentin esityksestä.

Moskovan talous on viime vuosina ollut alijäämäinen. Viime vuonna budjettialijäämä oli noin 150 miljrdia ruplaa, mikä vastaa noin neljää miljardia euroa. Moskova on silti kaikilla kriteereillä Venäjän johtava alue.

Moskovassa asuu yli seitsemän prosenttia maan väestöstä ja kaupungin kokonaistalous edustaa yli viidennestä Venäjän bruttokansantuotteesta. Kaupungissa on myös poikkeuksellisen alhainen työttömyysprosentti ja vastaavasti korkea ansiotaso. Moskova myös vetää hyvin kiinteitä investointeja kotimaasta ja ulkomailta.

Moskovan pormestarinvaihdoksen tekee mielenkiintoiseksi myös se, että kaupunginhallituksen jäsenet halusivat äänestyksen alla tietää Sobjanin kannan Moskovan kaupungin ja Moskovan regioonin mahdolliseen yhdistymiseen.

Kuulemisen perusteella selvisi, että Sobjanin olisi valmis parantamaan yhteistyötä pääkaupungin ja sitä ympäröivien alueiden kanssa esimerkiksi liikenneolojen kehittämiseksi.
Uutistoimisto Interfaxin mukaan varsinaisen yhdistyminen on kuitenkin niin iso kysymys, ettei sen kanssa pidä kiirehtiä ja päätöksenteko vaatii pohjakseen kansanäänestyksen.

Idänkaupan Vientipalvelut 10.2010. Sisältö.

pdf-versio


Muuta Compiler -uutisipalvelua
Idänkaupan Vientipalvelut -verkkolehti
Idänkaupan Vientipalvelut Arkisto 2001-
Compiler News -uutispalvelu
Compiler eNews -uutismuistio (Pyydä näytenumero mail@compiler.fi)
Uutisarkisto 1998-