Compiler Trade Web Site
Idänkaupan Vineipalvelut
vientipalvelut
uutisia
tutkimuksia
oalvelut ja yritykset
visioita näkmyksiä
Eastern European Markets
business news
Russia
Estonia
Latvia
Lithuania
Poland
Trade StationFinland
Business Finland
Trade Service Companies

29.10.2009

Andrei Kolesnikov: Taustalla ja tulilinjalla. Venäjän yksityistäjä Anatoli Tsubais. Wsoy 2009. 310 s. 37,00 euroa.

Anatoli Tsubais - Venäjä-draaman päätähti

Menneet kaksi vuosikymmentä ovat olleet Venäjällä sellaisten muutosten ja mullistusten aikaa, että maan lähihistorian päivitykset ja tulkinnat tulevat tarpeeseen. Draamaa on riittänyt. Kuluvan syksyn kirjamarkkinat ovat hemmotelleet niitä, jotka haluavat ymmärtää neuvostojärjestelmän romahdusta ja sitä seurannutta kehitystä Venäjällä. Samalla on mahdollista palauttaa mieleen monia Venäjän lähiajan tärkeitä uutistapahtumia ja jäsentää niitä mielessään Nyky-Venäjän taloudellisiin ja poliittisiin kehyksiin.

Kirjassaan ”Taustalla ja tulilinjalla. Venäjän yksityistäjä Anatoli Tsubais” toimittaja Anatoli Kolesnikov purkaa vyyhtiä Venäjän valtionomaisuuden yksityistäjän ja maan ehkä vihaituimman miehen elämänkerran kautta.

Teoriat ja toteutus
nyhjäistiin tyhjästä

Tsubais oli osa 1980-luvulla nuorten intellektuellien joukkoa, joka näki neuvostojärjetelmän kulkeneen tiensä päähän. Se pohti erilaisia tapoja muuttaa sosialistinen järjestelmä kapitalistiseksi.Esikuviahan ei ollut, joten uuden talousjärjestelmän luomistehtävä ei ollut helppo.

Valtion omaisuuden yksityistämisessä päädyttiin sitten yksityistämisseteleihin, joita ihmiset myivät tuleville oligarkeille, tehtaiden johdolle ja nuorille liikemiehille jälkikäteen ajatellen pilkkahintaan. Näin valtion omaisuus jakautui epätasaisesti ja suurin osa kansaa jäi tyhjin käsin katkeroitumaan.

Tsubais toimi Boris Jeltsinin kauden varapääministerinä ja finanssiministerinä. Juuri hän oli eturivissä, kun valtion omaisuuden yksityistämisprosessia mestaroitiin ja luotiin äveriäs, taloudellista ja poliittista valtaa käyttänyt oligarkkien luokka. Rikastua he saavat yhä rauhassa, mutta poliittista valtaa he eivät Vladimir Putinin kaudella enää tavoittele. Mihail Horodovskin kohtalo pelottaa.

Uudistaja kutsuttiin hätiin

Tsubaisin suurena haasteena on ollut erityisesti valtion tärkeiden monopolien, Gazpromin, rautateiden ja sähkösektorin uudistaminen. Elokuun 1998 kriisin jälkeen Tsubais kutsuttiin hätiin Venäjän enrgiasektoria uudistamaan ja sähkömarkkinoita vapauttamaan. Hän on siitä lähtien ollut Venäjän suurimman energiayhtiön RAO EES:n pääjohtaja. Nyt hän vetää nanoteknologiaprojektia, jonka tehtävänä on nostaa Venäjä innovaatioteknologioiden kärkimaaksi.

”Rosvokapitalismin” isäksi mielletty Tsubais täytti omatkin taskunsa ja on yhä Venäjän - ellei koko maailman - rikkaimpia ihmisiä. Tsubaisin nelihenkisen perheen 14 neliön yksiö vaihtui väljempiin tiloihin ja Ladakin sai pian mennä.

Ei ihme, että murhayrityksenkin kokenutta Tsubaisia vihataan niin paljon. Ristiriitojen sävyttämää liberaalia uudistajaa on kuitenkin tarvittu koko uuden Venäjän olemassaolon ajan mahdottomiksi tehtäviksi miellettyjen uudistusten vetäjäksi. Hänen kykyihinsä siis myös luotetaan vahvasti.

Tsubaisin elmänkerta on toimittaja Kolesnikovin jo kolmas Tsubainia koskeva teos. Hän nostaa häpeilemättä kohteensa jalustalle ja antaa tukensa tinkimättömälle reformistille ja markkinatalouden kannattajalle. Roistoja Anatoli Tsubaisin elämään mahtuu elämänkerran kirjoittajan tulkintaan paljon.

Kaija Pasila-Lehmuskallio

Idänkaupan Vientipalvelut 10.2009. Sisältö.

pdf-versio


Muuta Compiler -uutisipalvelua
Idänkaupan Vientipalvelut -verkkolehti
Idänkaupan Vientipalvelut Arkisto 2001-
Compiler News -uutispalvelu
Compiler eNews -uutismuistio (Pyydä näytenumero mail@compiler.fi)
Uutisarkisto 1998-