Compiler Trade Web Site
Idänkaupan Vineipalvelut
vientipalvelut
uutisia
tutkimuksia
oalvelut ja yritykset
visioita näkmyksiä
Eastern European Markets
business news
Russia
Estonia
Latvia
Lithuania
Poland
Trade StationFinland
Business Finland
Trade Service Companies

29.10.2009

Baltian mediakentässä järjestelyjä

Baltiassa on viime aikoina tehty muutamia mielenkiintoisia uudelleenjärjestelyjä media-alalla. Niissä ovat osallisina olleet Bonnier Group ja Alma Media.
Bonnier julkisti syyskuussa kaupan, jolla se myi Latviassa ilmestyvän Diena-päivälehden ja Dienas Bizness -taloussanomalehden. Bonnier päätti luopua latvialaisista lehdistään yritettyään saada niitä 19 vuoden ajan kannattaviksi.

Lehtien myynti herätti Latviassa huomiota myös sen takia, että lehtien todellinen ostaja jäi aluksi hämärän peittoon. Myöhemmin selvisi, että lehdet ja niiden kustantajayhtiöt olivat päätyneet latvilaisen järjestelyosapuolen kautta brittiläiselle yksityissijoittaja Jonathan Rowlandille ja edelleen hänen perustamalleen Baltic Media Investment Fundille.

Bonnier on nyt kiirehtinyt vakuuttamaan, ettei sillä mitään aikomuksia myydä kahta muuta Baltian talouslehteään. Virossa ilmestyvä Äripäev ja liettualainen Verslo Zinios menestyivät hyvin ennen talouskriisiä ja pääsevät uuteen nousuun tilanteen hellittäessä.

Bonnier julkisti samaan aikaan tiedon myös omasta julkaisuhankinnastaan. Yhtiö on ostanut tanskalaisen John Bo Northroupin vuonna 1991 perustaman newsletter-kustantamon, joka toimii nykyisin brändinimellä news2biz.

Northroupin uutiskirjeitä on tällä hetkellä viisi ja ne seuraavat Viron, Latvian, Liettuan, Puolan ja Kiinan markkinoita. Julkaisujen ensisijaisena kohderyhmä ovat pohjoismaiset yritykset, mutta tilaajia on kaikkiaan 15 maassa.

Bonnierin ensimmäisenä tavoitteena on lisätä seurattavien siirtymätalouksien määrää vielä tästä.

Alma Media vahvisti
mediaseurantaansa Baltiassa

Alma Median BIG-ryhmään kuuluva uutistoimisto BNS on puolestaan ostanut mediaseurantaa harjoittavalta Cisionilta, entiseltä Observeriltä, Vilnassa toimivan ja myös Latvian mediaa seuraavan Cision Lietuvan.

Cision Lietuva tarjoaa mediaseurannan ohelle myös siihen perustuvia sisältöanalyyseja.Yrityksen palveluksessa on 43 työntekijää.

BNS toimii jo vanhastaan myös mediaseurannan alueella. Sillä on tarkoitusta varten kolme tytäryhtiötä, jotka ovat ETA Monitooring Virossa, Mediju Monitorings Latviassa ja Mediaskopas Liettuassa.

Uutistoimisto BNS eli Baltic News Service siirtyi kokonaan Alma Median omistukseen joulukuussa 2001, kun Kauppalehti osti loputkin yrityksen osakkeet. BNS:n päätoimipaikka on Tallinnassa. Lisäksi toimistolla on tytäryritykset Riiassa ja Vilnassa. Uutishankintaa varten sillä on vielä toimistot Moskovassa, Kaliningradissa, Varsovassa ja Tukholmassa. Uutistoimistossa työskentelee noin 170 henkilöä.Uutisia välitetään viron, latvian, liettuan, venäjän ja englannin kielillä.

Idänkaupan Vientipalvelut 10.2009. Sisältö.

pdf-versio


Muuta Compiler -uutisipalvelua
Idänkaupan Vientipalvelut -verkkolehti
Idänkaupan Vientipalvelut Arkisto 2001-
Compiler News -uutispalvelu
Compiler eNews -uutismuistio (Pyydä näytenumero mail@compiler.fi)
Uutisarkisto 1998-