Compiler Trade Web Site
Idänkaupan Vineipalvelut
vientipalvelut
uutisia
tutkimuksia
oalvelut ja yritykset
visioita näkmyksiä
Eastern European Markets
business news
Russia
Estonia
Latvia
Lithuania
Poland
Trade StationFinland
Business Finland
Trade Service Companies

17.10.2008

Puolan tähtää euroon vuonna 2011

Puolan yhteisvaluuttaan liittymisen ajankohdasta on jo pitempään spekuloitu ja samalla on ihmettelyä herättänyt maan hallituksen vaiteliaisuus asiassa. Syyskuussa pääministeri Donald Tusk otti viimein kantaa ja ilmoitti euron käyttöönoton ajankohdaksi vuoden 2011.

Aikataulutavoite yllätti talousasiantuntijat, jotka olivat arvioineet valuuttauudistuksen voivan toteutua aikaisintaan vuonna 2012 ja tai jopa vasta vuonna 2015.
Arvostelusta huolimatta pääministeri onnistui nopeasti käännyttämään nopean aikataulun taakse sekä keskuspankin että korkopäätöksistä vastaavan rahapoliittisen neuvoston.

Pääministeri myöntää itsekin, että tavoite on varsin haastava. Tärkeintä on päästä nopeasti mukaan ERM II-valuuttamekanismiin, koska maan on oltava siinä yhtäjaksoisesti mukana kahden vuoden ajan ennen kuin se voi anoa euroalueeseen liittymistä.

Myös Puolan talous on saatava nykyistä parempaan kuntoon, joskin se jo nyt täyttää esimerkiksi niin sanotun fiskaalisen kriteerin, joka koskee budjetin alijäämää suhteessa bruttokansantuotteeseen.

Puolalla on kuitenkin Baltian maiden tavoin erityisiä vaikeuksia inflaation pitämisessä Maastricthtin sopimuksen asettamissa rajoissa.

Idänkaupan Vientipalvelut 9.2008. Sisältö.

pdf-versio


Idänkaupan Vientipalvelut -verkkolehti
Idänkaupan Vientipalvelut
Arkisto 2001-
Compiler News -uutispalvelu
Compiler eNews -uutismuistio (tilattava)
Uutisarkisto 1998-

 TERMS & CONDITIONS / KÄYTTÖOIKEUDET. © Oy Compiler Ab. All rights reserved.